Knak... knak

Det växer så det knakar i växthuset! Och ute med för den delen! Vi har skördat minst tio gurkor hittills och dom är sååå goda och särskilt om man kan äta dom lite solvarma. En riktig höjdare då smaken kommer fram mycket mer! Tomaterna har inte kommit lika långt men så brukar det vara, de behöver längre tid på sig att både växa och mogna så när gurkorna är slut kommer dom. Nu är det dags för grillen och idag har vi slagit till med oxfilé, grillad lök och purjolök samt ugnsstekta romanticatomater. Blir gott! Önskar er en fin lördagskväll!
 
 

Sommardröm

Skulle jag någon gång skaffa mig ett sommarställe hade det gärna fått vara åt det här hållet (bortsett från prislappen då)! Fantastisk utsikt ut över vattnet och med egen brygga... och till och med egen pool. Här hade jag inte tackat nej till att tillbringat några veckor om året. Insidan gillar jag mer än utsidan. Och för första gången på länge tilltalas jag av de fina blåa nyanserna som till och med är matchade i bokhyllan! Visst gifter sig det blå med det grå så snyggt! Huset är ritat av arkitekt Uno Nelson, uppfört 2005 och är nu till salu via Fantastic Frank.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fläderblomsparfait

Vi hade en härlig midsommarafton ute vid havet och hade verkligen tur med vädret! På kvällen var vi hos oss och grillade och vi satt faktiskt ute till klockan var nästan elva tack vare fleeceplädar och vår fantastiska värmare som vi köpte förra sommaren. Sådana här dagar... och kvällar får mig att längta efter semestern som ligger tre veckor bort, hoppas de veckorna går fort! Desserten efter grillen var en fläderblomsparfait med jordgubbar, enkel och tar bara nån kvart att göra. Förutom att den ska frysas också då förstås. Passa på att göra saft nu när flädern blommar, den är ju så läskande att dricka som den är eller med en gnutta gin i. Och god som dessert också! Här kommer receptet: 3 dl vispgrädde, 3 äggulor, 0,5-1 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl koncentrerad fläderblomssaft. Och man gör så här: Vispa äggulor och socker kraftigt till fluffigt skum. Vispa grädden hårt och blanda i den koncentrerade fläderblomsaften. Vänd ner grädden i äggsmeten. Klä en form med plastfolie. Häll i smeten och ställ i frysen minst fem timmar eller över natt. Låt tina lite innan servering. Serveras med färska bär.
 

Fin midsommar

Hoppas ni får en fin midsommarhelg med mycket god sill, färskpotatis, jordgubbar och grädde! Vi ska strax åka som vanligt till havet och njuta av luften, ljuset och midsommarmaten och jag tror det blir en repris på förra årets ställe. Vädret verkar ju också för en gångs skull lovande, hoppas det är likadant där du bor! Ha det gott!
 
 

Årgång

Om ett par veckor återlanserar Ikea en kollektion som fått namnet Årgång! I den här kollektionen ingår allt från möbler och belysning till textil och porslin. Den består av 22 väl utvalda favoriter från 50- och 60-talet men som med sitt formspråk passar lika bra så här 50-60 år senare. Och jag gissar att en del ur kollektionen kommer att bli favoriter i många hem även denna gång. Årgång kommer dock bara att säljas i utvalda varuhus som Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered, Malmö, Älmhult och Uppsala så det gäller att hålla sig framme den 4 juli om man har möjlighet.
 
 
Några av mina favoriter!
 
KLÄPPA fåtölj (orginal BUTTERFLY) 299:-, EKENÄSET fåtölj1495:-, GAGNET rottingfåtölj (orginal BUSTER) 499:-
 
MATSEDEL porslin. Tallrik 27 cm 39:-, Assiett 21 cm 29:-, Djup tallrik 24 cm 39:-, Kaffekopp med fat 17 cl 39:-
 

På auktion

För tillfället är mitt intresse för auktionssidor stort, peppad av mitt köp förra veckan och jag är så sugen på fler saker ur Domino-serien. Och vid rätt tillfälle... när det kommer... ska jag slå till igen! Ni som följer mig vet att jag annars brukar "fynda" i vår Lillastuga (f.d. sommarstugan som står på tomten och numera förråd) och senast hittade jag en liten kopparburk som jag putsade upp och sedan hittade sin plats i pilasterhyllan. Säg vad som inte finns i Lillastugan... flaskor av olika slag och storlekar, samma med Höganäskrus, porslin, glas, mattor, kryddhyllor, möbler mm, mm. Ja, där finns det mesta men allt vill jag inte ha! Den här utdragssängen har vi precis lämnat till Bukowski Market för att auktioneras ut. Får hoppas fler budar när det väl närmar sig, så det ena betalar det andra! Men så här i efterhand blev jag lite nyfiken på hur den använts, jag tänkte aldrig på att fråga det när vi lämnade in den. Kanske har du sett en sådan här säng tidigare... vet du?
 
Bilder från Bukowski Market

Det går sakta framåt...

Idag hade vi arkitekten här igen för att prata vidare om ombyggnaden av entré och altan men också för att mäta upp för att sedan kunna ta in offert från byggare. Vi har bestämt att ta snickarhjälp med det grundläggande och sedan t.ex. lägga golvet själva. Just nivåskillnader och sluttningar är ju lite klurigt och också att få till snygga avslut vid kanter, trappa osv, det kan man behöva experthjälp med. Åh, jag ser så fram emot när vi kan ta "första spadtaget"! Nu får vi bara hoppas att ett bygglov ställer till det med entrétaket, det är tydligen ett gränsfall och i så fall tar det minst ett par månader innan vi kan sätta igång. Jag kan tycka att får man numera bygga "Attefallshus" på 25 kvm utan bygglov ska man väl ändå få göra ett tak/regnskydd på det befintliga huset som inte stör någon eller något. Många meter till nästa granne och jag kan knappast tänka mig att det skulle vara störda av ett tak hos oss... hm! Och vad har jordgubbarna med detta att göra? Absolut ingenting! Men det är årets första skörd och jag hade ingen annan bättre bild att visa...
 
12/6 Här kommer en liten uppdatering! Det behövs inget bygglov, jag fick besked nyss om att vi kan börja bygga taket när som helst! Så nu inväntar vi ritningar och snickare... yippie!
 

Jag vann

Igår vann jag min första auktion på Tradera! Nån timme innan den gick ut la jag ett bud och nån minut innan hann jag lägga två bud och sen så var det mitt! Jag har blivit så förtjust i Stig Lindbergs serie Domino och detta var mitt första fynd till samlingen, ett askfat. Och med första så menar jag att om jag kommer över fler till ett skäligt pris så ska jag försöka skaffa mig åtminstone ett fat till, det större. Drömmen vore förstås en vas också (den raka tubformade) men jag har sett att prislappen kan bli rätt så hög på den så där handlar det nog mest om tur om jag lyckas hitta en sådan till bra pris. Håll nu tummarna att fatet är helt när det kommer till mig!
 
Bild lånad från Bukowski Market

På bänken

Visar några helhetsbilder på bänken i sovrummet. Just nu ser det ut så här men det kommer säkert att ändra sig under tidens gång vad jag ställer på den och det är ju det som är roligt. En del gammalt och lite nytt är det där och längst bort syns även boken. Krukorna är minst tio år gamla, röda från början som jag målade om till en mattsvart färg. Den naturfärgade lådan i förgrunden likaså som det finns två av, de får stå där så länge. En hög med inredningstidningar, glasburken med elefantlocket och så nyförvärvet... lampan Block som ger mysljus på kvällen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Konsten att vika bok

Jag har länge tänkt testa på att vika en bok och nu äntligen fick jag till både tid och lust. Boken har ca 300 sidor och jag vek dom en och en. Det var inte svårt! Nej, faktiskt ingen konst alls! Nu står den på nya bänken i sovrummet, tycker den passar jättebra där!
 
 
 

Friggeboden blir Attfallshus

Från och med 2 juli är det fritt fram att bygga hus på max 25 kvadratmetern utan bygglov. Då uppdateras Friggeboden (efter tidigare bostadsminister Birgit Friggebo) till ett Attefallshus, detta efter nuvarande bostadsminister Stefan Attefall. Husen får användas som permanentbostad eller som gästhus, garage, förråd, poolhus... eller varför inte ateljé! Men det måste vara ett komplement till ett redan existerande en- eller tvåbostadshus som har bygglov! Ett par aktörer som står redo att leverera Attefallshus är Sommarnöjen och Enkelrum som presenterar hus i olika varianter. Pris hamnar någonstans mellan 10.000-30.000 kronor kvadratmetern, beroende på standard och utförande. Här kan du läsa mer om de nya reglerna! Trevlig helg! Och nationaldag, förstås!
 
Foto: Ryno Quantz för Sommarnöjen
 
Foto: Ryno Quantz för Sommarnöjen
 
 
Enkelrum

Sandbergs webshop

Sandbergs Tyg & Tapet har blivit med webshop! Fast det enda som inte säljs via shopen är just tyger och tapeter. Men det finns ju så mycket annat fint som kuddar, påslakan till barn  och brickor men också rejäla väskor om man söker annat än inredning. En del mönster har blivit klassiska, bland annat Leonard som fanns på 90-talet när jag själv hade butik. Likaså mönstret med fiskarna... Wilhelm, båda dom kommer jag ihåg. Tidlösa tryck som alltid är moderna! Tummen upp ger jag dock för de fina sängkläderna för barn!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Regnsamlare

Så fort helgen går, den bara rusar iväg! Enda fördelen med det är ju förstås att semestern närmar sig fortare. Och den längtar jag verkligen till! Att göra bara "kuliga" saker! Och det är kanske inte att jobba allt för mycket i trädgården bara, som jag och min man gjort hela dagen idag. Efter dom gymnastiska övningarna är jag ganska mör i kroppen nu. Och bränt nacken har jag också gjort, det är lätt när man hela tiden har näsan mot marken när man planterar, rensar ogräs, klipper kanter osv... Här om dagen skrev jag om den härreLEAF är en annan smart... och enkel sak att använda till växterna. Ute då förstås eftersom den samlar upp regnvattnet som rinner ner i blomman. Sen får man ju naturligtvis inte glömma vattna om det inte kommer något regn. Ha nu en fin vecka!
 

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar





Topplista Favoritlistan.se