Alltså... denna veckan

Herregud... jag hinner ju knappt med bloggen just nu. Helgen har varit full med kalas och flytt och veckan som kommer blir inte bättre den. Båda barnen flyttar till nya bostäder samtidigt och naturligtvis vill man vara med och hjälpa. Så ska man också göra fulla arbetsdagar och även jobba extrakvällar denna veckan... så jag skulle vilja säga att inläggen kommer högst sporadiskt den nämsta tiden. Men jag hoppas ni hänger kvar ändå, det blir bättre längre fram... säkert! Inspiration sökes till barnbarnets rum och då hittade jag det här, delar med mig till er också!Och här är den där mattan igen, den som jag efterlyste! Men efter att nu ha mätt ser vi att barnbarnets rum är för litet så de har släppt tankarna på den mattan nu!

Bild nr. 2 från Färg & Form, 4 och 5 från Ohdeedoh, övriga från Homedit.

Göra om en rislampa

Har du tröttnat på din rislampa? Är du lite händig och gillar att pyssla... och har lite tid över? Då kommer här några förslag på hur du kan piffa upp den till oanade höjder. Carolina som ha bloggen Calinas har gjort den här första som ser ut som den bästa och finaste designerlampa! Stegförsteg- beskrivning finns här. Idé via Design Sponge.
Klipp och klistra gör man också med den här varanten, figurer som man klipper på frihand eller varför inte låta barnen rita. Klipp ut och klistra på lampan. Eller så bara måla i fint mönster, det kan bli roligt och personligt. Idé och bilder från Verkstad Blå Knuten.
Det här är egentligen en färdig lampa från Gervasoni men inte svår att göra själv. Bara att måla eller trycka prickar. På Panduro finns både färg och stöppel, en "borste" av skumgummi tror jag är bäst, den är lätt att trycka med. Tänk bara på att ge lite motstånd genom att hålla emot på baksidan så du inte trycker sönder lampan. via Lotta Agaton


Så de här sista mer romantiska varianterna med söta blommor eller bollfrans som man klistrar på. Panduro har massor av varianter av blommor (scrolla ner)... eller om man hellre vill ha fjärilar så finns det också mycket att välja bland. Bild, idé och beskrivning... Crafty Nest.Det här är kanske ett tips för pyssel i helgen, dvs. om du inte har något annat du ska göra. Själv ska vi har kalas och fira dottern som fyller år imorgon och mig själv som fyllde förra veckan. Önskar er en trevlig helg!

Tillsammans

I våras lanserade Lisa Bengtsson sitt senaste mönster Tillsammans och nu lagom till Formex kommer det som mönster på porslin i tre delar. På muggen finns sex olika motiv,  på assiett tolv olika och på skålen finns ett motiv. Passande lika bra till både mysig fika, flott brunch eller stojigt barnkalas. Det är en så rykande färskt nyhet att varken pris eller info om när det kommer ut i handlen finns. Så det är bara att hålla ögonen öppna!


Fin inspiration

Finfin inspiration på något som man skulle kunna kalla "compact living" även om det inte ser ut så på bilderna. Det brukar normalt sett vara mindre. Det här skulle jag kunna köpa rakt av, så ljust och fräscht genomgående i alla utrymmen. Mycket förvaringsutrymmen, t.o.m. under sängen. Tavlan över var fin. Snyggt med det fristående badkaret och bra med mycket förvaringsmöjligheter i badrummet också. Fina handfat med kranar som kommer ur spegeln. Så gillar jag köket, är ju svag för vitt och rostfritt så det här faller mig i smaken!Och var hittar man detta då? Jo, på vattnet... eftersom det är en båt, the Red Dragon. Design står engelska arkitektfirman Dubois Naval Architects för, den är byggd av Alloy Yacht på Nya Zeeland och franska Wilmotte et Associés har gjort inredningen. The Red Dragon går att hyra veckovis för att segla runt i Medelhavet eller Indiska oceanen. Frågan är om man kan lösa priset, vad tror ni?? Själv får jag nog nöja mig med bilderna!

via Homedit

Pipe

Nyheter inför hösten är alltid spännande och välkommet. Jag tycker dom här ljushållarna från Menu är riktigt fina. De har en pigg som man trycker in i ett mellanrum i bordet eller som på första bilden i ett träd. Finns alltså med spetsen antingen undertill eller på sidan. Vad tycker ni.... tummen upp för mig!


Så var det det här med gult igen...

Nu när sommar så sakta börjar gå över till höst kommer också suget att förändra en aning här hemma. Det rum som gör störst skillnad i vårt hus är vardagsrummet eftersom det är det mest centrala rummet och där vi ofta är när någon kommer samt med den öppna planlösning vi har så ser man det var man än är i nedervåningen. Det är ju så lätt att ändra med någon ny färg på kuddarna i soffan eller en ny pläd och det behövs ju egentligen inte så mycket mer för att det ska kännas nytt igen. Förra hösten och i våras hade jag petrol, en färg som jag fortfarande tycker mycket om men så har jag börjat snegla på gult... igen (har ju tidigare varit inne på gult) men är inte säkert på om det är en färg för mig här hemma. Kan ändå inte låta bli att dras till det, i synnerhet med den här inspirationen där det bara är en gnutta, lite så man får nosa en aning! Kanske kan det övertyga mig! Fler bilder på detta fina finns här.


Lys upp i mörkret

Nu när vi går mot mörkare tider igen kanske det är dags att se över sina lampor. Fast vad jag egentligen menar med det är att... "det-kanske-skulle-vara-kul-med-någon-ny"! Visst! Här om dagen såg jag den här lampan på första bilden hos Carina som har bloggen Inspirera, hon hade hittat den på Etzy. Läcker som ett fluffigt moln!veneridesign


Jag hade inte tänkt mig att man kunde hitta så läckra lampor på Etzy så jag tog mig lite tid och spanade efter fler och... jodå, jag hittade några till! Riktigt läckra, eller hur! Min favorit är den första som ger så fint skuggspel på väggen


nervoussystemZipper8LightingGreenWallNL

Och så de här två, också från GreenWallNL som är gjorda av böcker. I båda fallen av romanen "The Birthdays" by Heidi Pitlor men det går att få av andra också. Kul idé, men försiktig som man alltid är så undrar jag... hur är det med brandrisken!?


Så det kan bli, snopet minsta sagt!

Idag känns det faktiskt lite snopet för det blir ingen weekend vid havsbandet för mig! Nej, jag måste helt enkelt isolera mig här hemma eftersom den dumma magsjukan har kommit tillbaka med nästan samma kraft. Jag har varit hos doktorn och blev sjukskriven en hel vecka i väntan på provsvar. Det är ju inget allvarligt med de vill veta om det är salmonella eller något annat åt det hållet. Det känns bara för tråkigt! Så jag tröstar mig med ett inlägg och den här ljuvligt somriga bild... som tagen i en glasveranda ute i bohusländska skärgården. En serie vackra krukor formgivna av Erika Pekkari för Svenskt Tenn, en sen sommarnyhet. Och så hurrar jag för mig själv idag också, det är min födelsedag! Så jag får fira med lite blåbärsdryck medan mannen får sörpla kräftor... orättvist, eller hur!Ikea... Ikeeeaaa

Det är väl ingen i bloggvärlden som missat den stora nyhet idag... eller igår rättare sagt igår när jag tittar på klockan... lanseringen av Ikeakatalogen 2012! Massor av nyheter naturligtvis och fokus har lagts på kvadratssmarta idéer, att utnyttja platsen man har mycket bättre! Helt i min linje, jag älskar att hitta bra lösningar för att göra livet lite enklare och man kan utnyttja sina ytrymmen så mycket mer än man tror. Dagens lansering ägde dels rum på varuhusen för Familymedlemmar men också för pressen i Stockholm men jag hade ingen möjlighet att vara med på någon av dom. Tur då att man kan se bilder hos några som var där, det uppskattar man! Nästa vecka kan vi andra se fram emot katalogen då den kommer att delas ut i brevlådorna.
I helgen har vi vår traditionella kräftskiva och denna gång ska vi vara ute på vackra Orust så jag tar paus under helgen och passar därför på att önska er (trevlig helg) redan nu..........
TREVLIG HELG!!!

På skrivbordet

Jag inte kommit igång med något egen tillverkning i år men betong har verkligen inte lämnat mina tankar än. Vart tar tiden vägen egentligen, jag som hade sådan planer? Jag sprang på de här fina skrivbordstillbehören (för Areaware) som är handgjutna i London av Magnus Pettersen Studio... från Norge för övrigt. 65 pund för alla tre. Fin-fina!Hemma

Som ni säkert förstår så är jag hemma igen, har bara inte orkat vara särskilt aktiv då jag fick med mig en enveten magsjuka som nästan helt slagit ut mig och jag vet inte om jag varit så dålig någon gång tidigare av just magsjuka! Typiskt nog eftersom jag var så noga med vad jag stoppade i mig och borstade inte ens tänderna i kranvattnet på hotellet. De senaste dygnen har därför tillbringats i sängen och ja... på ett annat ställe då förstås. Och jag som skulle börjat jobba i går efter semestern... men det var bara att stanna hemma.Trist är bara förnamnet! Nu äntligen med hjälp av medicin känns det bättre.

På tal om hemma har Ikea haft en workshop tillsammans med elever från Beckmans Designhögskola i Stockholm där de skapade textilier som nu har kommit i tryck. Åtta olika mönster finns och på Ikea Hemma kan man under veckan se fler bilder, så håll utkik. Hålla utkik ska jag också göra efter katalogen som väntas komma om ca en vecka i brevlådan hemma hos mig, den ser jag fram emot.


Gamla stan och Yu Garden

Här om dagen var vi till Yu Garden, en vacker kinesisk trädgård som ligger i området som heter Yuyuan. En del säger att detta området Yuyuan är riktigt gammalt medan andra säger att det är nybyggt. Jag vet inte hur det är med det, kanske en mix men något som jag vet är att det är sådant här jag gärna ser när jag är i Kina. Ett som är säkert är att trädgården Yu är gammal, den anlades under Mingdynastin (1368-1644) av en stadstjänsteman vid namn Pan Yunduan. Trädgårdens namn Yu betyder på kinesiska glädjande och tillfredsställande och trädgården var specialbyggd för Pans föräldrar som en plats för dom att njuta av en lugn och lycklig tid i sin ålderdom. Trädgården blev 1982 förklarad som nationalmonument. Fortsatt information finns förutom på hemsidan också här och här.


Resten av området Yuyuan är byggt i samma stil. En annan dag när vi promenerade runt där kom en äldre man fram och tilltalade oss, kines för övrigt och han pratade bra engelska... annars har det varit si och så med det. Han jobbade som volontär i området och ville att vi skulle komma med upp på taket för att se utsikten. Vi följde med upp och det är jag jätteglad att vi gjorde! Här ser man det gamla Shanghai möta det nya och det var en fantastisk utsikt. För övrigt var det här uppe vi var på teceremonin också, rekomenderad av samme man.

Det här blir det sista inlägget om Shanghai. Tack för att ni stått ut med mig och min reseskildring trots att detta är en inredningsblogg. Det syns på statistiken att det är många som är här inne och läser och det är ju glädjande om ni också tyckt att det har varit intressant. Sedan har det här också fungerat som en dagbok, inte bara för mig själv utan även för mina nära och vänner... som ett helt gäng vykort som aldrig blir skickade! Vi ses i Sverige nästa inlägg, imorgon väntar drygt 14 timmars flygresa. Trevlig helg till er alla och... 再见上海  (hej då Shanghai)

Communication

Som alltid så här i slutet av sommaren börjar nyheterna trilla in och alldeles strax lanserar Mr. Perswall sin nya kollektion Communication – berättelser som fastnar på väggen Det är en tapetkollektion som hyllar berättarkonsten. Man uppmanas att berätta sin historia och det finns inspirerande motiv som fungerar som fond till personliga anekdoter. Kollektionen innefattar 28 mönster efter önskemål och storlek. Allt enligt pressmeddelandet i inkorgen. Här är några tittar ur samlingen!

 

 

 

 

 

 

 

 


Gamla Shanghai

Ja, ni förstår väl att detta blivit en reseblogg för tillfället men nästa vecka ska det bli ordning igen! Nu kommer det alltså fler bilder från Shanghai, denna gång från den gamla delen och var beredd för nu kommer det många. Det finns en annan del av "gamla stan" med mer kinesisk arkitektur... röda hus med svängda tak osv... var lugn, bilder kommer på det med. I denna delen finns massor av gatustånd och butiker, alla ropar efter dig... Hallo, "wanna buy"... watches, bags, t-shirts... yes? Det gör dom i och för sig lite varstans. Det är spännande att se maten som de lagar ute på gatan men jag är alldeles för feg att våga smaka... och lite kräsen kan jag väl erkänna när det kommer till bläckfisk, sniglar, kycklingfötter, gristrynen och annat som jag inte ens ser vad det är. Det är liv och mycket folk i rörelse. I denna delen har vi varit flera gånger men jag ser nästan inga västerlännigar här. Konstigt för det är egentligen i den här delen av Shanghai man får upplevelser med både ögon och näsa. Det är många nya dofter... och lukter, kan jag säga! Här bor människorna trångt, oftast många tillsammans och det ser, med våra mått mätt, lite fattigt och sjaskigt ut. Missa inte eldragningarna! Nu kommer bilderna...

Här i Kina fungerar inte Facebook! Inte heller 'blogspot' så ni som har era bloggar där kan jag inte besöka, det blir bara en tom sida när jag klickar dit och samma är det med 'bloglovin' där jag har alla bloggar jag brukar kolla in. Ni får ursäkta om jag inte kommenterar hos er denna vecka, jag föjer många bloggar och kan inte komma ihåg alla.

När det skymmer

Sköna Hem skriver om hur viktigt det är med belysning när det skymmer. "Utan ljus, inga färger. Utan färger, ingen upplevelse"! Det ska jag verkligen ta till mig för jag har länge velat belysa något träd eller buske ute i trädgården för att göra den mer levande samtidigt som jag vill slippa se den där svarta väggen när mörkret faller på. En del av uteplatsen ska också få mer belysning vad det lider och jag har blivit inspirerad av denna jättestad jag är i just nu. Här i Shanghai satsas det verkligen på belysning... och vilka effekter det ger, helt magiskt! Naturligtvis är skyskraporna belysta och oftast med reklam i rörliga bilder... men det är nog så tjusigt att titta på ändå. Stora hus är belysta, likaså bostadshusen med ljusslingor som går nerifrån och ända upp och då pratar vi hus som kanske är 25-30 våningar höga! Alla bilder är mina egna!


Ena sidan av floden Huangpu

och andra sidan! Skillnad... men vackert, vilket som!
Shanghai World Financial Center - "kapsylöppnaren" på kvällen.


Ofta ser man ljusslingor i buskar och runt trädstammar, sådana vi har till jul. Konstigt nog passar det in här och jag tänker inte alls jul när jag ser det. Vi har också sett träd som har ljusstavar som antingen bara lyser eller så rinner ljuset uppifrån och ner, väldigt läckert. Jag gjorde ett försök att fota dom, det är den här bilden med de blåa strecken. Det är mer effektfullt i verkligheten förstås!
De här stora lamporna står utanför vårt hotell vid kanten av vattnet. Dom är "to die for"... sååå snygga! Bilden under är den belysta hotellväggen mitt emot lamporna. Effekfullt med ljus, eller hur!


Här i Kina fungerar inte Facebook! Inte heller 'blogspot' så ni som har era bloggar där kan jag inte besöka, det blir bara en tom sida när jag klickar dit och samma är det med 'bloglovin' där jag har alla bloggar jag brukar kolla in. Ni får ursäkta om jag inte kommenterar hos er denna vecka, jag föjer många bloggar och kan inte komma ihåg alla.

Ett annorlunda toabesök

Nu måste jag berätta om det där toabesöket... och det är faktiskt inte så illa som det kan verka.
I Kina finns det olika typer av toaletter, allt ifrån hål i golvet till lyxiga toaletter. Och det är den senare jag ska berätta om... eller ni kanske trodde något annat, haha! Den här toaletten hittas i restaurangen 100 Century Avenue som tillhör hotellkedjan Park Hyatt och finns på 91:a våningen i "kapsylöppnaren". Kommer ni till Shanghai någon gång måste ni bara testa, lova det för det är faktiskt en upplevelse, en något annorlunda sådan. Snygg, ren och prydlig med sober och elegant inredning och personal som öppnar dörren för dig. Så jag klev in på toan och låste om mig, stod och tittade en kort stund för att ta in hur det såg ut därinne när locket på toastolen plötsligt öppnades av sig själv och en lampa tändes... i toastolen! Så jag gör mig redo och sätter mig ner för att genast märka att toaringen har värme i sig. Jamensåklart... med det subtropiska klimatet i Kina skulle en varm bakdel inte gilla en kall ring, det måste ju vara därför! Så när jag satt där och "filosoferade" och tittade mig runt fick jag se en panel vid sidan om mig. Jag blev full i skratt och tänkte... "det här kan bara inte vara sant"... men jodå, det var det allt! Ja, ni fattar ju själva när ni ser bilden... tur att jag hade kameran med mig. Så jag testade... den lila så vet ni vad jag "filosoferade" om! Satt och väntade på helspänn vad som skulle hända. Så kom en välinriktad dusch som tog mitt i prick!!! Yes! Och samma resultat med alla knapparna, för jag var ju bara tvungen att testa... och torken också, förstås! "Rear cleansing" kan jag säga var högtrycken för den som vill veta! Jaaa... jag kan inte säga annat än att det är en hel vetenskap att gå på fintoa i Kina... och ren och torr var jag också när jag gick ut från toan med ett stort leende på läpparna!! Visst får man vara med om mycket... eller hur!
Här i Kina fungerar inte Facebook! Inte heller 'blogspot' så ni som har era bloggar där kan jag inte besöka, det blir bara en tom sida när jag klickar dit och samma är det med 'bloglovin' där jag har alla bloggar jag brukar kolla in. Google kan man söka på men inte klicka sig vidare från när det gäller bilder framför allt, ibland inte andra länkar heller.


Japanskt i Kina

Idag har vi varit på en kinesisk te-ceremoni! Spännande att få en bakgrund till deras tedrickande. Hälsobringande, stärkande och läkande är väl det som går igenom mest. En upplevelse... precis som gårdagens besök på den japanska restaurangen var så jag tänkte jag kunde visa er några bilder från igår. Jag är inte så bekant med det japanska köket och aldrig direkt varit lockad att prova eftesom jag inte gillar sushi och det är det jag mest förknippar med japansk mat men det var fantastiskt gott, välkryddat och smakrikt! Och inget mer rått än sashimi för den som ville. Visst är det lite kul att man ska åka till Kina för att uppleva det. Första är ett kollage av bara några av de rätter vi åt, det var säkert tre gånger så många totalt... så gissa om jag var mätt!  
Skorna fick vi ta av oss och lämna utanför så alla satt barfota. Vi satt två trappsteg ner för att komma i rätt höjd för stekbordet. Stackars servitrisen fick dubbelvika sig när hon skulle byta våra tallrikar. Maten portionerades ut allt eftersom den blev klar och så åt vi förstås med pinnar.
Här i Kina fungerar inte Facebook! Inte heller 'blogspot' så ni som har era bloggar där kan jag inte besöka, det blir bara en tom sida när jag klickar dit och samma är det med 'bloglovin' där jag har alla bloggar jag brukar kolla in. Google kan man söka på men inte klicka sig vidare från när det gäller bilder framför allt, ibland inte andra länkar heller.

Sennerholt + Bookbinders

Det här var en rolig nyhet att Therese Sennerholt designar för Bookbinders Design! Star and Sign heter serien och visst känner man igen den "sennerholtska" designen! Trycken finns på block i tre storlekar samt på kort i två. Hoppas verkligen det kommer mer framöver för det är ju bara så passande på kontoret!


Gatubilder i Shanghai

Idag har vi varit utbjudna på middag... japansk mat, i Kina! Vi var nio stycken, både kineser och svenskar i ett eget rum, med egen kock som lagade mat på ett stekbord framför oss. En del rätter vet jag faktiskt inte vad det var vi åt men det var fantastiskt gott nästan allt. Här kommer några gatubilden från Shanghai. Trädet som har snören lindade runt om är för att insekter eller djur inte ska äta på stammen... berättade några kineser vi frågade, även om de hade olika åsikter om det. Fast jag tycker det låter ganska troligt ändå. Vi har sett det på många ställen och jag tycker faktiskt det var fräckt. Fina rabatter och formklippta buxbom ser man överallt, välordnat och snyggt! Här har vi mycket att lära! Så finns det ju en baksida också och jag har några bilder från det med men det tar vi en annan gång.

Här i Kina fungerar inte Facebook! Inte heller 'blogspot' så ni som har era bloggar där kan jag inte besöka, det blir bara en tom sida när jag klickar dit och samma är det med 'bloglovin' där jag har alla bloggar jag brukar kolla in. Google kan man söka på men inte klicka sig vidare från när det gäller bilder framför allt, ibland inte andra länkar heller.

Framme

Nu har vi kommit till Shanghai efter en ganska jobbig resa utan den endast sömn på 30 timmar prick! Det gick inte alls att sova på planet och sedan när vi kom fram 7.30 gällde det att hålla igång hela dagen för att komma in i rätt dygnsrytm. Men nu efter tio timmars sömn känner jag mig rätt pigg igen. Shanghai är en stor stad, rent och snyggt med modern arkitektur och varmt! Bara sååå varmt! Alldeles fööör varmt! Här har det dock blåst och regnat som bara den eftersom tyfonen Muifa dragit förbi under natten och morgonen men nu börjar det lugna sig och tur är väl det eftersom vi ska till hotell Westin för en jättebrunch och underhållning strax. Igår hann vi med "kapsylöppnaren", marknaden under jord, restaurangbesök, matbutik samt ett annorlunda toalettbesök som jag ska berätta om en annan dag! Bilden är vår utsikt från hotellet.


Shanghajad...

Det var väl inte riktigt sanning som jag skrev i förra inlägget för mitt i den sakta lunken pågår egentligen förberedelser för fullt! Nytt pass är fixat och visum är klart och på fredag åker vi till Kina, Shanghai närmare bestämt! Det ska bli så spännande eftsersom jag aldrig har varit i den delen av världen tidigare så det lär väl bli en kulturkrock även om Shanghai är en av de mer modernare städerna i Kina. Har hört att staden också kallas för Asiens Manhattan! Vi blir borta i åtta dagar och min man ska jobba lite mellan varven. Vad jag ska göra då får vi se men en sak som är säker är att jag kommer att blogga därifrån i alla fall om allt går som jag vill, därav den nyinköpta datorn. Så nästa vecka blir den här bloggen inte bara en inredningsblogg utan det landar nog ett och annat vykort också. Och jag hoppas på att hitta något spännande där vad det gäller hus och hem som jag kan visa er. Om inte annat kanske jag får för mig att besöka Ikea för att se om det ser likadant ut även där. Nyaste katalogen ligger förresten ute på nätet... här, men inte den svenska eller kinesiska utan "the american one"!Tornet till vänster på bilden, Shanghai Tower är under byggnad, ska bli 632 meter högt och väntas bli klart 2014. Det med den röda kulan, Oriental Pearl Tower är TV-tornet och det som ser ut som en kapsylöppnare är Shanghai World Financial Center, världens tredje högsta byggnad idag, 492 meter högt. Jag har varit uppe i både Empire State Building och World Trade Center i New York vilket var högt upp, "kapsylen är ännu högre så vi får väl se vad jag tycker om det. Jo, för upp i den ska jag! Wish me luck! Nej, vänner... åter till strykningen.

Rensning i skåpen kanske?

Jag har kommit in i en härlig semesterlunk och bara glider med dagarna, ingen stress och ingen press, sena kvällar och sena morgnar... det är skönt det! Som ni märker har bloggen också saktat ner med inlägg bara då och då, men det får väl vara tillåtet så här på semestern, eller hur! Jag har ju ändå producerat 1517 inlägg på drygt tre år så här finns ju att ta av för dig som letar inspiration. Men så vaknade jag till idag när jag fick ett nyhetsmail från Ikea om det här snygga porslinet i tre serier... MYNDIG, MYCKET och MÅLTID (bilder i den ordningen). Förra veckan när vi var på Ikea såg jag de rektangulära tallrikarna på första bilden, serien som heter MYNDIG. Så fina och jag höll i dom bra länge och funderade. Men så har man ju redan så mycket i skåpen... t.o.m. fyrkantiga tallrikar... så innan jag köper nytt bör jag väl göra en rensning i så fall. Hur som helst så gillar jag verkligen det här porslinet. Snygg-snyggt! Design Eva Sjölin.

Bilder: Ikea/Livet Hemma

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar

Topplista Favoritlistan.se