Apparatus Studio

Det är kul när man slösurfar på Internet efter allt och inget och så hittar man sådana här fina lampor! Designerduon kallar sig Apparatus Studio och håller hus i New York. Det är ju inte nästgårds precis och om de fraktar till Sverige har jag ingen aning om (kanske här) men titta och drömma kan man ju alltid. Och det kan man göra om Cloud och Trapeze, så fina! Kolla in alla de övriga modellerna också... här. Passar på att önska er en trevlig helg! Fast ni är väl många som tog långhelg redan efter onsdagen, kanske!? Själv jobbar jag idag... *fiskarefterlitetyckasyndom*..., men jag får i och för sig valuta nästa! Då blir det hela fyra dagar, tjohooo!
 
 
 
 
 
 
 

Håll koll på vattningen

Här om veckan köpte jag hem två stora vita hortensior till fönstret vid matbordet. Det var en söndag och när jag på tisdagsmorgonen med panik i blicken fick se att de slokade så mycket att det inte fanns någon återvändo hamnade de på komposten. Trots idog vattning och övervakning de närmaste dagarna förstås! Riktigt så illa har det aldrig gått med växter förut även om det händer att jag glömmer av att vattna ibland! Egentligen skulle man haft en sådan här... Flower Power! Den får blommorna att trivas och frodas och fungerar så här: Den samlar all information om hur växten mår och så har man en app i sin iPhone/Smartphone där informationen samlas via Bluetooth. Den talar om när det är dags att vattna, om det är för varmt runt om, ser till att den får näring... osv! Dessutom får man tips och skötselråd om massor av blommor. Smart, eller hur! Förresten... nu är ordningen återställd i fönstret med två vita orkidéer istället, dom kan man glömma nån vecka utan större skada. Puh...
 
 
 
Bilder: Parrot

Helgen

Hoppas ni haft en härlig helg och en fin Mors Dag! Gårdagen åkte vi ner till Särö Trädgård som är en jättefin trädgårdshandel söder om Göteborg med ett stort utbud av växter. Så mycket inspiration det finns att hämta och är man i startgroparna att anlägga en trädgård och bor i närheten rekommenderar jag en titt där. På gården längst in hade de byggt upp både pergola, växthus och utekök. För barnen fanns både grisar och höns att titta på och i det stora växthuset kan man ta en fika om man är sugen. Så man kan lätt tillbringa ett par timmar där! Några altanväxter fick jag handlat och också krukfärg för uppfräschning av dom jag målade förra året. Bilder... den första har jag lånat från hemsidan, övriga är mina egna!
 
 
 
 

Vilken dag

Oj, vilken makalös, fantastisk, varm och solig dag det varit! Ja, det är det fortfarande, temperaturen ligger på 22 grader just nu när klockan är sen kväll. Och lika varmt ska det bli imorgon... jisses! Jag har inte köpt så mycket blommor till altan än men några passade jag på när jag var hos trädgårdshandlaren där plantorna till växthuset inhandlas. Och dom kom i krukor idag. Jag spinner vidare på det blå som jag brukar ha på altan och vitt kommer säkert också framöver. Några bilder på det och så tog jag en runda i trädgården också med kameran i högsta hugg, det är mycket som blommar nu och mer är på gång! Underbara tid.Trevlig helg på er!
 

Fint som snus

Det här var inredning som föll mig i smaken, precis mina färgval! Ibland önskar jag att jag vågade måla nån vägg eller två och då skulle det vara i grått som här med betongkänsla. Samtidigt vet jag hur jag fungerar... tröttnar ju så fort och börjar längta efter det vita igen. Och då är det enklare att färglägga med kuddar och annat. Med gult till exempel, det gillade jag i den grå soffan och så fastnade jag för mattan... någon som vet var den kommer från? Våningen är till salu via Bjurfors.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lampan Leimu

Jag har gillat den ända sedan den kom... lampa Leimu från Iittala! Just kombinationen... och kontrasten... med glas och betong faller mig i smaken och det är så snyggt gjort i den här lampan! Däremot är jag inte så förtjust i den orange färgen som kom först. Men nu... den här nya färgen älskar jag! Åh, så fin! Ja, den blev en aspirant på några ställen här hemma! Leimu finns i två storlekar, 30 och 38 cm hög och det är den norske designern, numera verksam i London, Magnus Pettersen som har gjort den för Iittala. I år fick Leimu guld i IF Product Design Award... inte förvånande alls, om du frågar mig!
 
Iittala har fått flera priser under åren, bland annat för välkända asken Vitriini 2012, ljuslyktan Big Kiv 2003 samt i år också för boxen Vakka.
 
 
 
 
 
 
Här finns ett tidigare inlägg om Magnus Pettersens podukter.

Apel Toringo

Jag måste bara visa er den så vacker blommande prydnadsapeln Malus Toringo som vi köpte för några år sedan. Trädet växer inte så snabbt med blommar desto mer! Grenarna är fyllda med massor av blommor, så makalöst vackert! Jag ser fram emot sådan här blomningen under många år framöver. Nu blir det lite tyst här lördag-söndag.. önskar er en trevlig helg! Tjingeling...
 
 

Med värmen kommer nyheter

Så klart jag skojade i förra inlägget, finns ingen som längtar efter värmen mer än jag. Men ibland känns det nästan övermäktigt att ta tag i stora projekt och det där stenpartiet har häng över oss länge. Och redan idag och ännu mer till helgen vänder tråkvädret och det blir varmt och skönt så vem vet... det kanske är då det händer! Och när nu vår och sommarvärme är på gång känns det egentligen fel att visa nyheter för hösten men de här var så fina att jag inte kan låta bli! Det är HM Home som är snabba i vändningarna och det här är vad vi har att se fram emot... på andra sidan värmen. Så mycket fint med marmor och koppar, en oslagbar kombination. Och petrol verkar hänga med dit också, min favorit av alla färger. Och visst vill man också veta var möblerna kommer från, kolla in soffan med de fina benen! Och borden... och lamporna! Oj, så mycket fint...
 
 
 
 
 
 

Dags nu

Nu är det väl ändå dags att väderleken vänder och vi får somrigt igen! Idag har det regnat, ösregnat och haglat här... inte roligt alls! Och så är det verkligen dags och hög tid att få ner alla fröer och sättlök i jorden också. Och även göra blomrabatterna fina! Stenpartiet på baksidan ropar på hjälp så det måste tas tag i. Växter ska bort och andra ska dit och framför allt ska det fyllas på jord så de trivs bättre. Den här bilden har jag sparat som inspiration för det projektet, stooort sådant! Äh, det kanske kan regna ett tag till.........
 
(Källa okänd)

Staketet runt altan

Funderar och tänker... tänker och funderar! Det är mycket som rör sig i huvudet med projekten utomhus. För tillfället är det staketet på altan som tankarna rör sig kring och jag tror att vi så gott som har bestämt oss nu. Det ska vara vitt trästaket och det ska vara med glas för fri sikt ut mot trädgården. För några år sedan fick vi ett erbjudande om glasstaket från Vetro fast då var det var inte riktigt läge för det men hade vi slagit till då hade det nog blivit i aluminium som jag tycker är snyggt. Broschyren sparade jag  i alla fall och igår stack min man den i handen på mig med den här bilden i... och det var ju precis så arkitekten föreslog! Det skulle passa fint mot huset tyckte hon, aluminium kan bli för modernt! Så det här nappar vi nog på!
 
 
 
 
Bilder: Vetro

Snart så

Det händer en del bakom ridåerna här och då blir det tydligen knäpptyst här på bloggen... hmm! Ja, det märker ni ju! Ni som följer mig vet ju att jag varit ute efter en skiva att lägga på sovrumsbänken. Jag hade många tankar, allt från betong och cembrit och marmor... till bara en enkel vit skiva. Och en sådan blev det! Jag sprang på ett snickeri i jakten och de kunde tillverka en precis efter mått och färg och idag har jag hämtat hem den. Strax över tusenlappen mot marmor med skarv för fyra fick mig att tänka till och för att använda en vanlig klyscha så är jag helnöjd med det vita! Sedan har det varit ett annat problem! Jag ville att bänken skulle vara handtagsfri men det fungerar tydligen bara på skåpsdörrar, inte på lådor... och då ska man alltså tänka om. Gjorde jag! Så det slutade med små nätta grepp som jag ändå tycker sätter sin prägel på bänken... åt rätt håll! Och då är jag helnöjd igen! Nu ska dom skruvas fast och sen är det bara "stylingen" kvar... kul kul! Fin lördagskväll på er! Och ni håller väl tummarna för Sanna klockan nio...
 

Årets möbel 2014

Sköna Hem har utsett "Årets möbel" för 2014 och utmärkelsen går till möbelsnickaren och formgivaren Gustav Person för bordet Spänna. Juryns motivering:
 
”Ett bord för möbelälskare, en konstruktion med poetiskt tilltal. Möbelsnickaren Gustav Persons examensarbete från Konstfack var en undersökning av fogar där han med poesins hjälp gav formgivningsprocessen ett mervärde. Bordet hålls samman av träets egen kraft, här behövs inte vare sig lim eller skruv.”
 
 
Fotograf: Kristian Pohl
 
Årets möbel 2014 är resultatet av hans undersökning kring hur trä kan fogas samman utan användning av spik, skruv eller lim. En passionerad analys där också dikten spelat roll (se sist i detta inlägg). Examensarbetet från Konstfack förra våren är en personligt laddad genomgång av 26 små fogar ur hans vardag. Några är klassiker inom möbelsnickeri, som "gradning" och ”killåsning”. Andra bara just vardagliga, som ”skosnörning” och ”rosett”.
 
 
Av de många exemplen gick Gustav vidare och konstruerade fyra möbler, skenbart enkla skönheter som alla är demonterbara och hopsatta med några av de olika fogarna. En liten pall hålls effektivt samman av att de tre benen och två tvärslåar under sitsen låser varandra. I bordet Spänna, vars låsmekanism utgår från diverse plastspännen som finns på till exempel ryggsäcken och flytvästens knäppe, utnyttjas träets flexibilitet. Det ser enkelt ut men det var ett enormt testande innan han hittade fram till en fungerande knäppfog för bordet. Bland annat byggdes fullskalemodeller för att få stadga i konstruktionen.
 
Fotograf: Kristian Pohl
 
Dikterna finns samlade i Provinssnickarens poesi där också processen med alla fogar är beskriven i ord och bild. Boken är utgiven av Recito förlag.
Om knäppfogen diktade han så här:
 
”Det är rätt så enkelt det är bara klick sen krokade samman vi är
Att dela är värre, det vi ingick En får böja sig själv för att skiljas isär”

Och kring bordets konstruktiva lösning ser kommentaren ut så här:

”Fyra hörn knyts samman i åtta lika hål, nyporna som strävar kopplar samman
nyper åt intresset för den andra spännings försåt, benen slutar darra och möts i ett förlåt”

Sköna Hem har utsett Årets Möbel sedan drygt 20 år, här finns några tidigare år: 2011, 2012 och 2013.

Fint inne

Det blommar så underbart ute nu och så mycket blommor på träden så jag unnade mig att ta in några kvistar äpplelblom i en vas på rumsbordet. Just äppelblommor tycker jag är så vackra och även om de inte står så länge inomhus så får man nöjet att njuta av dom ett par dagar i alla fall! Ni vet väl att man ska sätta dom i varmt vatten, det ska man göra med alla vedartade grenar. Ju mer vedartade desto varmare vatten. Och gärna snitta dom på snedden så det blir större öppen yta, då kan de dra upp vatten mycket bättre. Dagens tips!
 
 

Inte en rak linje

Från blommor och träd i förra inlägget är det inte långt till trägolv. Och golven från Bolefloor är av en annorlunda variant med böjda plank som följer trädets naturliga form. Att ingen tänkt på det innan! "Bolefloors optimeringsteknologi innebär att man sparar på naturresurser. Inte bara ytan är estetiskt tilltalande, utan Bolefloors innovationer möjliggör fler golv per träd"... och det är ju bra! Golven finns i fem olika träslag och är antingen obehandlade för att man ska kunna behandla själv som man vill, eller så finns de oljade eller borstade. Jag gillar dom här golven och särskilt snyggt tyckte jag var att ha det på terassen, passar extra bra där!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårblommande trevlig helg!

Våren är så otrolig med all blomning! Idag har de första äppelblommorna slagit ut och blir det äpplen av alla blommor lär vi få minst lika mycket äpplen som förra året! Grannens höööga magnoliaträd har blommat makalöst mycket. Och det som knappt fanns något kvar från förra årets bedrövelse på muren (kall vinter) blommar också rikligt i år precis som den andra grannens lååånga häck med brudspirea, norsk variant. Och sist... men inte minst väntas det stooor skörd av sparris i trädgårdslandet, vi har redan ätit ett par gånger. På bilden syns vad vi skördade vid ett tillfälle och lika mycket och mer kommer framöver. Och med de här istagrammade bilderna önskar jag er fina läsare en jättehääärlig helg!
 

Första maj

Hoppas ni hade en trevlig Valborg och fin Första Maj på er! Jag jobbade och sedan några timmar senare till vänner på middag. Så skönt en sådan dag att sätta sig vid dukat bord och äta gott, det gillar man! Idag är det göra allt och ingenting... slappardag och så rensar jag bland alla bilder i mobilen som var överfull. Och datorn! Ända sedan sist har datorn strulat och jag får ingen ordning på den. Ibland går det hur bra som helst att ladda sidor och nästa sekund så är det segare än kola. Idag tog jag mig tiden att "rensa i röran" som det så vackert heter och har slängt massor och organiserat min mappar så jag ska hitta lättare. Tror visserligen inte detta hjälper mot segheten för jag hade gott om utrymme i datorn men det var ett jobb som behövde göras i alla fall. Här kommer några bilder som jag vill spara för framtiden så slipper de ta plats på datorn!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder från... Freshome, Homedit, 2Modern och Contemporist.

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar

Topplista Favoritlistan.se