Nyhet - inför advent

Nytt för i år är att Elflugan nu också finns i kritvitt och kolsvart. Jag har alltid tyckt att offwhite som funnits i många år har varit alldeles för gul och den grafitgråa gott kunde varit svart istället så denna nyhet är välkommen, det kan jag säga! Nu när advent närmar sig med stormsteg och jag efter helgens inventering av stjärnor och stakar sett att behovet finns av två nya så har Elflugan lagt sig högt upp på önskelistan till både sy/gäst-rummet och kontoret. Båda rummen går i svart och vitt och ligger bredvid varann så önskemålet är förstås två likadana stakar men eftersom jag har en... som jag många gånger funderat på att sprutmåla vit... kan jag ställa den i syrummet som grafitgrå den nu är och köpa en ny svart till kontoret. Tror det skulle fungera bra! Och så slipper jag måla!
 
 
 
 
Bilderna har jag lånat från Rum21.

Stora design och inredningspriset - topp 100

Men vilken fantastisk överaskning jag fick i mailen igår! Min blogg Proforma har blivit utvald som en av Sveriges topp 100 bästa bloggar om inredning och design av SkandiaMäklarna. Så jätteroligt, vad glad jag blir att få finnas med på denna lista! Det är en fin belöning för jobbet man lägger ner på att skriva, inspirera, leta fina bilder och även fota egna... för det tar sin tid! Vad som driver mig är ju förstås att det är så roligt med inredning och via bloggen får jag utlopp för det! Sedan ska NI ALLA veta att responsen från er också betyder mycket genom kommentarer, mail, följare och antalet besök. Motiveringen från SkandiaMäklarna är ju så fin att jag nästan blir lite mallig... "Fina stilleben och inspirerande vindsvåningar fyller bloggen Proforma. Perfekt läsning för dig som vill ha lite utförligare beskrivningar av färg- och designal och samtidigt vill hitta de där otroliga inspirationsbilderna" Jag tackar allra ödmjukast!
 
 

Retro villa

Via Facebook hittade jag till denna villa till salu med skön och konstnärlig inredningsstil. Likt den här om dagen är den här också inredd i softa och vilsamma färger och med mörka färger som kontrast. Huset ligger i stadsdelen Valby i Köpenhamn och tillhör vintagebutiken Retro Villas ägare Mette Helena Rasmussen som även är verksam som stylist och bildkonstnär. Det märks inte minst på de målade väggarna som får en att studsa till men ändå utan att ta för sig alldeles för mycket. Visst är det snyggt! Jag älskar det! Notera också den snygga förvaringen i sovrummet och den minst lika snygga hyllväggen i matsalsdelen. Kolla också in kaklet på den svarta väggen, satt i rader. Och golvet i tvättstugan... och det okonventionella badrummet... och... åh, det är så fint allt! Här kommer en hel drös av bilder men det finns faktiskt fler här. Bilder via mäklarfirman DanBolig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I egen design

Gamla nyheter i bloggvärlden men ändå rykande aktuella är att Royal Design numera är en kedja av fysiska butiker. Tidigare fanns endast en butik i Stockholm men numera finns de även i Karlstad, Visby, Landskrona, Kristianstad och Lund samt i Göteborg där de samarbetar med Josefssons Glas & Porslin. Jag har inte varit där än efter övertagandet med tänker nog hinna med en sväng innan jul, jag är lite nyfiken på hur det ser ut nu.
 
Royal Design har också lanserat egna produkter. Den stapelbara ljusstaken Gloria består av ett set om fyra ljusstakar i olika höjder. Materialet är lackerad metall och finns i vitt. Fin som ljusstake nu i Advent men så klart annars också! Golvlampan Rocket är också en nyhet! Även den tillverkad i vitlackerad metall men med en performering som gör den genomskinlig, det i sin tur ger en känsla av tyngdlöshet nog så passande för en "raket". Lampan finns i två storlekar. Designer bakom de här två nyheterna är Jangir Maddadi med hemsida här.
fyra av Cerveras franschisebutiker i Karlstad, Visby, Landskrona och Kristianstad - See more at: http://www.dagenshandel.se/nyheter/royaldesign-bildar-ny-butikskedja/#sthash.glN5qWy8.dpuf
fyra av Cerveras franschisebutiker i Karlstad, Visby, Landskrona och Kristianstad - See more at: http://www.dagenshandel.se/nyheter/royaldesign-bildar-ny-butikskedja/#sthash.glN5qWy8.dpuf
fyra av Cerveras franschisebutiker i Karlstad, Visby, Landskrona och Kristianstad - See more at: http://www.dagenshandel.se/nyheter/royaldesign-bildar-ny-butikskedja/#sthash.glN5qWy8.dpuf
fyra av Cerveras franschisebutiker i Karlstad, Visby, Landskrona och Kristianstad - See more at: http://www.dagenshandel.se/nyheter/royaldesign-bildar-ny-butikskedja/#sthash.glN5qWy8.dpuf
fyra av Cerveras franschisebutiker i Karlstad, Visby, Landskrona och Kristianstad - See more at: http://www.dagenshandel.se/nyheter/royaldesign-bildar-ny-butikskedja/#sthash.glN5qWy8.dpufbland annat Josefsson Glas och porslin här i Göteborg,
 
 
 

Inredningsgodis

Jag blev förtjust i den här lägenheten när jag såg den hos Stadshem. Samstämda färger och den känns så där varm och inbjudande. Det svarta ger lite skarpare konstraster som jag gillar men hela lägenheten känns ändå härligt soft. Geometriska former kommer igen i hela lägenheten... i lampan, mattan och sittdynan i köket, mattan och kuddarna i vardagsrummet, överkastet och den snygga spegeln och hyllorna i hallen. Finns mer och jag kan inte undgå att lägga märke till dom eftersom jag gillar sådana mönster. Och så ser jag en himlans massa från House Doctor, kolla några av länkarna ovan! Snyggt!  Imorgon fredag... passar på att önska er en trevlig helg nu!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vacker dukning

Vilken underbar dukning från Broste! Förvånar mig väl egentligen inte att jag tycker så eftersom tonen i bilden hamnar inom min preferens för petrol. Ögonen dras hit! Och här får jag det i plenty! Visst har man sett naturen på bordet förr men jag slås ändå av så snyggt det är att använda kål i dukningen. Jag ser allt från savoykål, blomkål och grönkål till kålrabbi och brysselkål. Det ser verkligen inbjudande ut, trots snön... och kylan som kommer med den. Ja, den här bilden åker direkt ner i inspirationsmappen för kommande jular. Magiskt vacker!
 
Styling: Nathalie Schwer, Foto: Line Thit Klein

Twister

Här kommer ett litet köptips inför den stundande första Advent! Visst blir man irriterad när man aldrig får julstjärnan att hänga rakt. Den vrider sig ju alltid! Men nu ska ni få höra, nu finns lösningen på detta "stora" problem och den heter Twister och kommer från Markslöjd! En liten manick som man sätter på sladden och skruvar helt enkelt stjärnan rätt, till ett fast läge. Visst låter det bra! Kostar bara 39 kr/2-pack i bland annat den här butiken och jag har själv införskaffat ett par stycken som jag ska testa när det är så dags. Hoppas det fungerar!
 
 

Målade väggar

Vem minns väl inte kaffe latte-färgen som var så inne för så där åtta-tio år sedan! Det var många som hade den tonen på väggarna eller bara som en fondvägg. Och om jag inte minns fel var nästan lika många eländigt trötta att de nästan...hrm... spydde åt den! Dock inte jag eftersom mina väggar var vita. Visst har jag haft färg på väggarna också men det var ååår sedan som de var allt från gula rostfärgade till blåa och rosa... you name it! Men de senaste tjugo åren, cirka, har de som sagt varit vita och får nog så förbli, MEN... jag gillar känslan man får när man "murrar" till det, det ser så mysigt ut! Ombonat i allra högsta grad! Vad tycker du?
 
 
 
 
 
 
 

Bilder: Alvhem

Fönsternischer

Jag hittade det här hemmet hos Stadshem och slogs av hur snyggt det är med målade fönsternischer. Jag trodde nog det skulle krympa fönstret men jag tycker inte det gör det här. Kanske beror det på storleken på fönstren och att nischern är så djupa. Oftast behåller man ju fönstren vita men tvärtom, som här var riktigt effektfullt.
 
 

Jotex

Jotex, tillsammans med Ellos, har ju funnits sedan urminnes tider. Med webbutiker på senare år men jag minns dom innan dess som postorder med enbart katalog att beställa från och det har jag nog också gjort någon gång. För ett tag sedan hamnade jag på Jotex hemsida och upptäckte då så mycket fint dom faktiskt har. Fast mycket känns bekant från dyrare design men så är det ju med många tillverkare och butiker. Nej, inte blir man förvånad längre av friheten att låna runt färg och form och börjar en så hakar andra på! Eller alla! Här är några sådana saker... kuddar med zick-zack, prickar och böcker. Lampan längre ner är slående lik By Rydéns Planet fast med halva prislappen och en aningen mindre och så mattan som får mig att tänka på de här. Och den ska jag väl erkänna att jag är väldigt sugen på till sovrummet!
 
 
 
 
 

 
 

Julklappstips

Nu är det hög tid att börja tänka på julklappar för jag vet hur fort det går, bara 6 veckor fram till jul. Här på bloggen drar jag gärna på julinläggen till i alla fall närmare första advent men julklappstips tackar man inte nej till redan nu. Jag skulle gärna svepa in mig i en sådan här go och härlig sammetspläd när kvällarna känns ruggiga! Mönstret Moskva känns säkert igen från kuddarna av ELCE Stockholm och nu har de alltså tagit fram en sådan här härlig pläd i storlek 120 x 180 cm och färgerna svartvitt eller ljusgrått. Finns bland annat att köpa i deras shop men också här.
 
 
 
 

Knot

Det finns så många fina tryck som jag fastnar för och nu har jag hittat ett till. Om jag köpte alla jag önskade mig skulle väggarna vara fulla... i dubbla lager. Från golv till tak. Och plånboken tom! Dessvärre har jag inte så många väggar att sätta tavlor på eftersom vi dels har en öppen planlösning och dessutom många fönster så därför får jag välja med omsorg. Men den här tavlan Knot av Kristina Krogh måste jag säga toppar min önskelistan just nu. Olika material som flätas samman i en knut. Snyggt! Håller tummarna... snälla tomten! Och trevlig helg på er!
 
 

Bambustege

Nu var det inte bara hyllan som gav förändring på gästtoan. Jag har också gjort en stege för handdukar, mer som dekoration egentligen. Jag hittade bambupinnar hos trädgårdshandlaren, storlek större till sidorna och den mindre storleken till stegen hade jag redan hemma. Så fick jag hjälp av min man att borra hål i sidorna vilket inte var det lättaste med en sådant "sprickglatt" träslag... eller gräs som det egentligen är, men det gick hysat bra. Sedan sprutmålade jag allt med svart blank färg innan jag satte ihop stegen. Runt varje hål snurrade jag sedan ett papperssnöre för bättre stadga och så här blev allså resultatet! Mer än nöjd, kan jag säga...
 
 
 
 
 

På gästtoan

Jag har haft ett sug efter nån förändring på toan nere... gästtoan... och har då och då funderat på en hylla över handdukarna. Egentligen var det "apoteksburkarna" som satte fart på tanken, dom är riktigt gamla och kommer från Bofors (ni vet... krut, dynamit och Nobel) och man förvarade krut i dom förr i tiden. Hur som helst så gjorde jag i alla fall slag i saken, åkte jag till glasmästaren och beställde en glasskiva och sedan till beslagsbutiken och köpte hållare. 275 kronor komplett landade det på så det blev billigare än att köpa en färdig från badrumsbutiken! Och så här blev det! Tänk vad ett par burkar kan göra...
 
 
Doftpinnar från Savon de Marseille (Anis/Patchouli), Vitaminburk från Lagerhaus, Ljuslyktor Kivi från Iittala, flaskor, sjöstjärnor och snäcka privat.

Howard

Jag har kanske vid något tillfälle nämnt att jag hjälper min mamma med flytt, hon lämnar sitt radhus för en nybyggd bostadsrätt vid årskiftet. Mindre yta och mindre att städa och dessutom ingen trädgård att bry sig om, det gör skillnad när man bara har några år kvar till 90! Igår var vi runt i möbelaffärer och tittade på soffa eftersom den hon har nu är alldeles för stor och klumpig och jag har föreslagit henne modellen "Howard" vilket hon nappade på direkt. Den passar perfekt ihop med en äldre stil men känns ändå "nu i tiden". Nästan alla möbelaffärer har en eller ett par varianter men många är så djupa i sitsen att man nästan halvligger. Mio, EM, Blooms, Annorlunda Möbler och Svenska Hem hann vi avverka och den enda vi hittade var Cambridge från Sits som var riktigt skön och stämde i mått.
 
 
 
Vi ska ta en titt hos Trademax också för dom har en som verkar passa i måtten. Jag har dock läst en del negativt om dom med felleveranser och annat som tagit flera månader att rättas till. Är det någon som handlat av dom? Och kanske rent av har deras Howard, den ser väldigt snygg ut på bilderna. Kommentera gärna...
 
 

Varmt badrum

Antonio Lupi
 
Jag hade den här bilden ovan sparad och när jag nu fick se den igen så tänkte jag... har man verkligen en öppen spis i badrummet? Jag sökte på det och jodå... det har man visst! Fast samtidigt så är det ju inte vilka badrum, som helst! Simma lugnt... eller trevlig helg, menar jag!
 
Home Reviews
 
 
Lucent Home

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar

Topplista Favoritlistan.se