GOTT NYTT ÅR!!!

En frostig Nyårsafton, sista dagen på detta år 2011! Och snart har vi ett nytt år att fylla, som jag hoppas, med bara positiva saker både inredningsmässigt men också i livet. Det ser jag fram emot! Så här på årets sista dag borde man kanske skriva något mer klokt och tänkvärt men det enda jag vill göra är att säga ett stort TACK till alla er som tittar in här och till alla fina och rara kommentarer ni skriver, det betyder så mycket ska ni veta! Önskar er ett GOTT NYTT ÅR och hoppas på ett fantastiskt 2012! Imorgon kommer några tillbakablickar.


egen bild

Slå knut på

I sista stund kommer ett enkelt men ack så fint dukningstips, tänkte ni säkert ville se om ni inte redan gjort det. Band eller snöre har man väl nästan alltid hemma, kanske t.o.m. något glittrigt nu till nyår så... slå knut om tallrikarna! Tipsen hittade jag hos Linda Vagnelind och Maliin Stoor. Japp... så gör jag nästa gång!





Hyllor

Två hyllor i helt olika stil och material och ändå från samma källa... Julie Mathias och Wolfgang Kaeppner som driver WOKmedia! Den här första heter Lunuganga och inspirationen är kommen från  Sri Lankas blöta djungler som de besökte i jobbet. De ville ta med en bit av känslan de fick och "plantera" hemma, det var så hyllan kom till. En idé som man faktiskt själv kan få till hemma med en gren och lite färg, eller hur!




Den här andra heter Between Lines och kan tolkas som bokstäver som blandas ihop, upprepas eller som när innehållet blir förvirrat och förklaringen misslyckas. Då finns i alla fall bokstäverna som stöd för litteraturen. Hyllan är 2.7 m, hoprullbar och gjord i gummiklätt stål.


Dekoration över bordet

Ta bort lampan över matbordet och häng istället upp snygg dekoration där. Kanske du redan har en krans sedan jul, sprutmåla den glittrig och häng i fina hängen. Måla ett gäng mindre rispapperlampor eller varför inte ta en gren och häng på fina små lyktor och hängen. Dekorativt och festligt som ger fin stämning en nyårsafton!








Bilder från Bo Bedre och Martha Stewart och Forever love.

Svart

Julen förbi, det går snabbt! Nu riktas blickarna mot nyår som är nästa helg i sikte! I år slipper jag dukning och matlagning då vi är bortbjudna. Turordningen är vart tredje år och vi hade det förra året så i år och nästa kan jag slappna av. Det är alltid lika spännande att se vad vi får för gott att äta och hur dukningen är och alltid lika jobbigt roligt att tänka ut när det är hos oss vi ska vara. Fast skulle vi haft nyår i år skulle jag kunna tänka mig en dukning i svart. Det behöver ju varken bli dystert eller mörkt med mycket levande ljus, detaljer i silver/guld  och vitt porslin... nej, fräckt och flott, dramatiskt och festligt kan det faktiskt bli...














Bilder: Charlotte Geary, HM och The Decorista via Interiörguiden samt Duni via Trendenser

Julafton

God fortsättning på er! Vi hade en fin julafton och huset var fullt med både stora och små förväntansfulla. Vi åt gott, tomten kom med klappar och vi spelade julklappsspelet. Igår var en dag i myskläder framför brasa och tv, jag slumrade t.o.m. en stund, trött efter veckans jobb och julfirande. Här kommer några glimtar från julafton innan gästerna kom... granen, ljus i fönstret och gottebordet dukat! Det blev en del köpt godis i år i och med tidsbristen men jag hann att göra chokladfudge och chokladbräck som dock ej syns på bilderna. Men syns, det gör solen! Så långt från julväder man kan komma...



Julbordet gick i vitt som planerat och julmaten var nog den samma som det är i de flesta hem vid jul... sill, Jansson, köttbullar, julkorv, skinka, Ris a´la Malta mm mm... och alldeles för mycket som vanligt! Min favoritblomma på jul är amaryllis, vitt förstås och på varje servett hade jag lagt en blomma. Och många ljuslyktor på bordet och stjärnor som dekoration. Julklappar jag fick var bl.a. en Vitriin och den här ljusstaken från Ikea, sådant som också stod på min långa önskelista! Nu ska vi packa in oss i bilen, vi ska på julmiddag hos min mamma. Det ska bli så skönt att sätta sig vid dukat bord!


Alla bilder är mina egna.

Strax är det julafton

Jag vill önska er alla en skön och avkopplande jul och att ni får njuta av lediga dagar tillsammans med familjen! Jag hade så gärna tittat in till er alla och önskat er en God Jul men tiden har inte räckt till då jag har har jobbat mer än vanligt de senaste veckorna. Därför får det bli här istället. Jag tar nu julledigt några dagar från både jobb och blogg men vi syns snart igen! Ha det gott! Julekram... och min favoritblomma i juletid, amaryllis!






Ö n s k e l i s t a . . .

Nu är det så att vi bara köper julklappar för en visst bestämd summa i vår familj och det gäller alla i familjen! Men ingen har sagt något om att man inte kan få göra en önskelista i alla fall så det har jag gjort! Fina och DYRA (...RE än vår bestämda summa) saker som jag önskat mig länge. Kanske finns det en snäll tomten där ute... det kanske man också kan önska?


Verner Pantons lampa Panthella, Gotlandsfårskinn, Pia Walléns filt Crux, Kay Bojesens träapa, Lena Bergströms ljusstakar Carat.

Ljus i mörker

Så vackert det är med all julbelysningen ute nu! Förra helgen var vi på Liseberg för att njuta av de fantastiska ljusbeklädda träden. Ja, plus allt annat också förstås... marknadsstånden med sill och marsipan, tomtar och kransar och all världens pynt för julen. Och mycket annat krimskrams också för den delen! Första bilden är på Lisebergstornet som på jul förvandlas till en jättegran som syns från många delar av stan. Det här bilden tog jag från sonens lägenheten... utsikten kunde varit sämre, eller hur! Den andra bilden är skridskobanan och tredje på ett ljusträd! Om jag handlade något? Tunnbröd till julbordet och marsipan till gottebordet!








Imorgon... dan-före-dan-före-dopparedan :)

Dekorera

Så fantastiskt fint de här pepparkakorna är dekorerade, tycker ni inte det! Baka egna behöver man inte, det går ju faktiskt lika bra med köpta peppakakor. Och till kristyren behöver man bara det här: 4 dl florsocker, 1 äggvita, 1 tsk ättiksprit. Vispa ihop allt, gärna med elvisp och fyll sedan en spritspåse. Så där.. nu är det fritt fram att börja dekorera. Granen får man dessvärre baka själv eftersom stjärnorna som travas på varann görs i flera storlekar. Men det finns ju färdig pepparkaksdeg.. om man vill göra det lite enklare för sig!



Bilder från Pinterest och Annie's eats.

Vad kul det är för tillfället! Jag har varit med på framsidan på Blogg.se flera gånger denna månad och nu även som Veckans blogg på inredningssidan. Det är roligt med uppmärksamhet och responsen har varit fantastisk, så många besök det gett och jag ville bara ta tillfället i akt och hälsa er välkomna hit!

Kul att äta

Här kommer idéer för att skoja till gottebordet på jul, dom kan inte vara särskilt svåra att göra själv! Förslag på vad man kan använda är marschmallows, marsipan, vit choklad som färgas grön till granarna, chokladlinser, pärlsocker till tomteluvorna, strössel, grädde mm, mm... ja, resten ser ni ju själva! Eller så kollar ni in denna sida där några beskrivningar finns. Visst blir man sugen i dubbel bemärkelse!




via Pinterest

Så här blev det

Äntligen har jag fått fram kameran när det var någorlunda dagsljus (och städat) så nu tänkte jag visa några bilder på hur det blev med den nya bänken i vardagsrummet. Ingen snuttebild eller nära... nej, nu visar jag så gott som hela rummet! Jag är så nöjd, tycker det är underbart att ha blivit av med hyllan i björk! Det är sådan skillnad och rummet har fått en helt annan karaktär, jag gillar verkligen det vita! På bänken står också vår julklapp, en ny tv. Vi har pratat om att köpa en extra som vi kan flytta runt där behovet finns och hade väl egentligen inte tänkt oss någon avancerad eller stor apparat men så föll vi helt för denna vita Samsung Smart-TV. Kan hända den får stanna här och kan hända att den kommer upp på väggen också så bänken blir fri, det var ju lite tanken från början, att få en yta att ställa saker på. Som ni ser blev det en röd jul också, det känns fräscht mot allt det vita! Nej... tillbaka till städningen igen!





För dig som undrar: Bänk Voice Arctic, ljusstakar Kåre design, soffa och fotpall Infini och bord Opus från Ire, fat Ikea Stockholm, ljuslyktor Kivi Iittala och Hemtex, vas Alvar Aalto, röd kudde Molltex. Den vita kudden har jag sytt själv precis som den med elefanter, tyget kommer från Svensk Tenn.

Dottir & Sonur

Alldeles färska produkter från Dottir & Sonur. Så kallar sig designerparet Ingvi and Tinna som ursprungligen kommer från Island men numera bor i Berlin. Ingvi är webbutvecklare och designer och Tinna grafisk designer men har också en examen i förpackningsdesign. Tillsammans har de tagit fram flera  fina inredningsprodukter och en som jag föll för direkt var lampan "Lightlace". Trendiga träkulor, i detta fall målade och en naken glödlampa, visst kan man säga att man får dubbelt upp med den här lampan! Även kudden gillar jag, den på bilden under. Här syns att de hämtat inspiration från svalan i origamiteknik, ännu ett bevis på hur populärt det är att vika papper. Mönstret finns även som poster och tapet. Nu får vi hoppas att de hittar någon återförsäljare i Sverige när de här produkterna kommer i januari 2012. 






via Decor8

Twinkle, twinkle...

Visst har det blivit poppis att vika papper! Och särskilt nu inför jul viks det stjärnor i mängder av varianter, jag måste säga att jag blir sugen att testa. Om jag hade mer tid... jabba dabba dibi dibi dibi dibi dibi daj! Ja, så kan det va´! Jag har i alla fall samlat ihop några sorter för att spara inför kommande år, givetvis med länkar till beskrivningar om du också vill testa.



Craftaphile



Home by Linn



Med washi-tape... Life is beautiful



Annekata



Och så den den här...  Interiörguiden


Jisses vad jag ska jobba på i helgen med julförberedelser, ALLT måste bli klart här hemma! Jag har långa arbetsdagar alla fem dagarna nästa vecka! Åker åtta på morgonen och är inte hemma förrän halv åtta på kvällen. Och så sitter jag här... nu!!! Nej... natti på er. Och trevlig helg!

Trava på hjälpen...

Nu kör jag fina och juliga inspirationsbilder rakt av i detta inlägg för nu tror jag det är dags att få igång julkänslan lite. Kommer den inte av sig själv så får man hjälpa den på traven, eller hur. Hoppas det hjälper säger jag och håller tummarna!















Bilder från Allt i Hemmet, House Doctor, Ikea/Livet Hemma.

Gå bort-present

Det blir säkert en del "gå bort" för många under juldagarna och då är det alltid trevligt att ta med sig en fin "gå bort-present". En chokladask, en flaska vin eller vad man nu hittar på. Ett trevligt sätt att förpacka just en flaska är att använda en avklippt ärm från en tröja. Det låter ju egentligen inte riktigt klokt men titta bara så fint det blev! Jag skulle i alla fall uppskatta en sådan present!



Bild Diy Craft Projects

Så har jag julpyntat bloggen i all enkelhet efter gällande naturlig trend.
Hoppas ni gillar det!

Kul jul

På tal om kulor så har kulljusstakar hängt med i åratal och dom känns verkligen som dom hör till en traditionell svensk jul, eller hur! På senare tid har det dock kommit några varianter, sådana som känns både "då och nu". Den första till vänster är Merry av Anna von Schewen, den fins också i svart och i vitt. Den under, också med röda kulor är gjord för Hemtex av Nina Jobs. De två andra bredvid är egentligen en som man kan variera genom att knyta ihop till en ring, den är från Ferm Living, Fast den tycker jag man kan ha året om och inte bara till jul. Gillar färgerna på den! Så sist men inte minst den längst ner som säkert alla känner igen fast nu i flera färger än den vanliga röda. Finns att köpa hos Svenssons...






Färska snitt

Finns väl inget som färska blommor! Vackra bilder från Ikea och Livet Hemma, ljuvliga mot den mörka bakgrunden! Amaryllis är nog den vackraste blomman på julen. De är ju inte farligt dyra heller, idag såg jag på torget att de sålde tre för en hundralapp men helst skulle man vilja ha så många som på bilden! De snittade ska ju blomma lika länge som de i lök. Det är fina färger på bilden men jag är ju svag för vitt så det får det bli! Men inte förrän i början av nästa vecka så de slår ut så där lagom till julafton. Brukar du köpa färska blommor?








Foto: Nina Broberg/IKEA Livet Hemma

Julens goda

Att baka och göra godis hör julen till, det är väl enda gången det är tillåtet att få frossa i sötsaker. Synderna får man väl ta tag i sedan om man går överstyr. Därför tänkte jag tipsa er om några godsaker, en del gammalt och en del nytt. Låt er väl smaka! Och trevlig Tredje Advent till er alla!

Jag har faktiskt aldrig gillat saffran men här om dagen bakade jag ändå saffransbullar då jag hade fått smaka så goda. Helt oemotståndliga är dom och därför ville jag tipsa er om dom här som är som en dröm. Baka, baka... du lär inte ångra dig!


Mina hallontryfflar rekommenderar jag i år igen. De kommer ursprungligen från ett dessertrecept där de skall ligga inuti portionssuffléer men efter jag stoppat en tryffel i munnen var jag fast så dom här gör jag varje jul! Likaså Leilas Rocky Road, ett godis som verkligen fallit de flesta i smaken.



En variant till Rocky Road och kanske lite nyttigare är bräck. Man smälter mörk choklad och blandar i eller lägger ovanpå olika rostade nötter. Gott är att strö lite havssalt på också. När det stelnat bryter man i lagom stora bitar. Jag kan inte nog betona att använda choklad av högsta kvalité, det gör så mycket till smaken samt att det är skönt att veta att man inte får i sig onödigt skräp. Värt varenda öre! Vill man ha ett bräck som är krispigare kan man ha i corn flakes istället, inte lika nyttigt dock. Bilderna nedan har jag lånat från nätet, övriga är mina egna.



Sist men inte minst en citronkola som "Mat-Tina" gjorde i ett av sina program för några år sedan, fräsch med lagom syrlighet och "jättegott"... som hon säger. Recept kommer lite snabbt så här: 5,75 dl socker, 3 st citroner, rivet skal och saft från, 125 g smör, 350 g vit choklad, 225 g kokosfett. Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila ner sockerlagen i en tjockbottnad vid kastrull och låt det koka till dess att temperaturen uppgår till 114 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.Tillsätt smöret och låt det koka vidare till dess att temperaturen uppgår till 119 grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt till dess att chokladen smält. Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten. Häll smeten i två ca 25 cm långa brödformar eller en lite större form och låt dem stå i kylen i ca ett dygn. Förvara kolan inplastad.

Julkula

Ni vet väl, om ni är gillare av Pantones enorma förråd av färgnyanser, att det finns kul julgranskulor i ett gäng olika kulörer. Om de kommer från just Pantone Color Institute® ska jag låta vara osagt, dom här hittade jag hos Inreda.com


Årets färg 2012

Jaha mina vänner... då vet vi nu hur vi ska ineda våra hem nästa år, alltså färgmässigt sett! Pantone Color Institute® har nu släppt nyheten om vilken som är 2012 års färg vad det gäller mode och INREDNING och det är en färg som heter Tangerine Tango. En orange färg som jag gissar syftar på frukten tangerines färg. Härligt, jag gillar den färgen och kan mycket väl tänka mig den någonstans hemma. Men också på kläder då det är en färg som passar mig enligt färganalysen jag gjorde för några år sedan. Och så kommer då frågan till dig: Är detta en färg som du kan tänka dig att inreda med?


En glimt

Fredag igen! Fort går det nu! Ett hörn i vardagsrummet och den nya bänken. Jag testar och just nu står en glasskål där med vita hyacinter i, ett svart fat från Indiska och två tublampor. Lamporna har vi haft i många år men de har stått undanställda ett tag, nu fick dom nytt liv igen och det känns ganska ok med dom där för tillfället. Så ska en tavla ramas om för att hängas på väggen ovanför. Ingen brådska. Fler bilder kommer när jag bestämt mer hur jag vill ha det. Trevlig helg till er alla!


Röd jul

För jämviktens skull kommer här några bilder med julrött också! Och liksom de vita kommer de här bilderna också från Ikea Livet Hemma. Här snackar vi traditionell, svenskt hantverksröd jul... som det var förr, för är det någon gång vi gillar det traditionella så är det vid jul! Att minnas...
Så vill jag också fråga er, vad tycker ni bäst om... röd eller vit jul? Eller har ni börjat experimentera med någon annan färg? Vad jag tycker, det vet ni redan!


Bilden längst ner till höger kommer från detta inlägg av Minna Mercke Schmidt, Blomsterverkstad. Kika in där och hämta massor av inspiration för julens växter.

Keramikhängen

De här vackra hängen i vit keramik är gjorda av designduon "by it design" som består av två norska tjejer Tonje Kyte och Ine Tumyr. De har ingen hemsida än men man kan kolla in på bloggen eller på deras Facebook-sida, där finns mer att se. Min absoluta favorit är den på bilden nedan... "fnugg" och jag kan gott tänka mig ett par tre stycken hängandes i olika höjder i fönstret! Fin-fina!




via It´s a house

De här söta pepparkakshängen för julen är gjorda av Anne Black. Fler hängen och så mycket annat fint finns på hemsidan, bl.a. fåglarna och kulorna på sista bilden. Vad bra att de faktiskt fraktar till Sverige också för den som är intresserad. Sånt gillas!





via Nordisk Rom

Vit jul

"I´m dreaming of a white christmas..." Tänk... det har faktiskt snöat under natten och ett tunnt täcke vitt ligger på marken. Det där lilla extra som behövs för att få ett uns julkänsla så här mellan andra och tredje advent. Så vackert! Det lär ju vara borta till julafton men vem vet, det kanske kommer igen! Jag blir så inspirerad av alla vita julbilder och funderar fram och tillbaka på hur min jul ska se ut i år. Om jag ska hålla den bara vit eller om några duttar rött ska få komma fram även i år. Fina bilder från Ikea Livet Hemma...


5 fina sovrum

Mitt i alla julinlägg tänkte jag komma med lite sovrumsinspiration, vad säger ni om det! Det kan väl vara skönt att få vila ögonen på något annat än bilder med julpyssel en stund. Skönt också att få vila sig mitt i all julstress... om ni känner av den än? Jag har samlat på mig många bilder i ämnet när jag har letat inspiration till mitt eget sovrum men vad har det hjälpt? Inte nåt... jag vet fortfarande inte hur jag vill ha det! Kanske kan bilderna ge DIG inspiration om du har samma funderingar som mig. Älskar den första bilden... dock synd om alla djuren som fått sätta livet till.




Homedit på Facebook



Homedit på Facebook



Rue Magazine



Internet... somewhere...?

Julgranar

Vill man inte ha en livs levande gran inne till jul kan man alltid göra så här istället. Av snöre, bullformar eller ett gäng pinnar. Och så en stjärna på toppen förstås! Visst är det fina bilder i vitt!








vt wonen

Girlanger

Hoppas ni har en fin andra advent!  Igår kväll var vi bortbjudna. Ni vet... god mat, trevligt sällskap, sen kväll så idag är det lite slött här. Har nyss tittat på "Så mycket bättre"/ Lalehs dag... himla go tjej! Och så duktig! Har laddat Spotify med hennes låtar nu och sitter här och lyssnar medan jag bloggar.

Pysslar ni mycket? Vsst är det riktigt kul men jag tycker tiden saknas allt som oftast så istället får jag stilla eventuella behov som dyker upp med att titta på bilder istället. Idag gäller det girlanger och hängen av olika slag... enfärgat för mer modern jul eller av tidningspapper för mer vintagekänsla... riktigt fint!





















Bilder från Etzy shop: Bookity, 3 GIRLS and a goat och bloggen Papernstich.

Fler fina paket

Varför inte några paket till, det är ju trots allt snart jul! Vem vill inte få sådana här vackra paket på julafton! Eller inte bara då, jag kan faktiskt tänka mig det på födelsedagen också. Eller förresten... kan tänka mig det när som! Och det kvittar nästan vad som ligger i! Fast näää... nu gick jag nog lite för långt! Hur som så har Frida på Trendenser pysslat och fotat och det är en njutning att se hennes fina bilder samtidigt som man får inspiration som heter duga! Tack för det! Jag gillar när det är (lite) traditionellt rött på jul, det hör liksom till men de här svartvita och gråa teman faller mig egentligen mer i smaken! Sobert och elegant! Fin lördag på er, här står regnet som spön i backen!








Personliga paket

Tänkte börja med att hälsa nya besökare till bloggen VÄLKOMMEN. Mitt inlägg med washi-tapen var med på förstasidan på Blogg.se här om dagen (mina 10 minuter i rampljuset) och så många besökare på en och samma dag har jag aldrig haft sedan jag började blogga i april 2008. Makalöst! Och fantastiskt kul!! Hoppas ni hittar något inspirerande och matnyttigt här och ni är så välkomna tillbaka. Önkar er alla en trevlig helg!


Att göra fina paket är inte alltid det enklaste, jag har en viss erfarenhet av det eftersom jag haft presentbutik. Med snyggt papper och fina band kommer man långt men visst går det att göra så mycket mer! Titta bara på de här paketen, så fina... och här skulle man kunna använda sig av washi-tejpen, eller hur! Sedan har de en hälsning i form av den lilla brickan som man kan göra själv (på samma sätt som den söta stjärnan för inte så länge sedan). Just de här "tagsen" finns att köpa på Etsy men jag tror att vi alla klarar att göra dom själv... säkert! På Panduro finns stämplar att köpa antingen med bokstäver eller varför inte en fin sigillstämpel nu till jul.


RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar





Topplista Favoritlistan.se