Årets växter

I helgen åkte jag förbi blomsterhandeln och den stora parkeringen var full med bilar och det stod fullt på gatan också. Visst kliar det i fingrarna att plantera på altan men med kallare väder i sikte är det väl bäst att vänta ett tag till. Och då kan jag också fundera på vad jag vill ha för blommor. Varje år utses växter och 2014 Årets Pelargon är en ny sort som heter Katy 13. Den tillhör Moonlight-serien och är en pelargon som blommar rikligt och länge med tvåfärgade blommor. Katy 13 ingår i gruppen zonalpelargoner som är mycket tåliga och är de som är vanligast för utplantering i balkonglådor och krukor.
 
Bild: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen
 
Även Årets Perenn utses varje år och 2014 är det Vårälväxing som vi ska ha i rabatt och kruka. Och kärt barn har som vi vet flera namn så det kanske är någon som känner igen den under namnen blåax eller svartäxing. Jag känner inte igen den alls! Det här är den perfekta växten att ha i sin plantering då den tål nästan allt, helt skötselfri och är dessutom härdig i hela landet. Läs mer här...
 
Bild: Poul Petersen
 
Bild: Poul Petersen

Husbilder och tankar

Några nytagna bilder på vårt hus. Som ni ser så har vi inget tak över entrén vilket är jobbigt när det regnar och snöar och så. Det ska förhoppningsvis fixas denna säsong. Likaså ska vi byta ut det tråkiga krysstaketet på altan och det ska bara gå så långt som till vänstra hörnet på huset, resten ska vara öppet. Och så ska vi bygga för under altan också och göra entrétrappan snyggare. Tänker vi...
 
 
Hörnet med buskarna försvinner och där kommer en trappa vara för att öppna upp mot trädgården. Flaggstången tar vi bort, den är ändå så dålig. Men vi köper nog en ny som får stå ett par meter hitom där den står nu. Tänker vi...
 
 
Sedan är ju drömmen ett uterum lika stort som markisen med skjutdörrar som öppnas cirka halva sträckan mot detta håll och även framåt. Men det får bli en senare fråga. Fast det är ju det jag tänker på hela tiden! Men samtidigt får man vara realist så om några år kanske, det blir nog så mycket med som ska göras innan. Och jag tror att ett nytt staket, trappa och tak över huvudet kommer ge huset ett lyft! Och det kan man ju inte annat än att se fram emot också! Förresten... ser ni så grönt det blivit! Vilken makalös helg det varit!
 

Pyssel pussel

Det finns väl roligare saker att göra än att tillbringa dagen i tvättstugan men har man en sådan här kanske det blir lite roligare! Vilket pyssel det måste varit att tapetsera med alla "pusselbitar" för det kan väl knappast vara en färdig tapet? Trädstammarna känner jag i alla fall igen, det är Woods från Cole & Son som var så populär att göra tavla av för några år sedan så därför tror jag det här är ett pysselpussel! Kul idé!
 
Bild: Mäklarhuset

Planritning

Jag nämnde ju för ett tag sedan att vi anlitat arkitekten igen, hon som ritade vårt hus för dryga tio år sedan. Igår hade vi ett andra möte och nu hade hon skissat fram ett förslag på altan, entrétak, staket och uterum. Det var givande och vi har fått med skisserna hem för att fundera ett tag, mäta upp och känna in om det är så här vi vill ha det. Uterummet är inte det första vi tänkte ta tag i... även om jag vill det förstås... utan det blir taket över entrén och så ska vi öppna upp och göra trappsteg ner mot trädgården samt nytt staketet på altan. Visst ser det bra ut så här långt! Jag ska visa er fler bilder på både staketmodellen på altan och utmed gångvägen. Och även färg på det ena staketet... som inte blir vitt!
 
 
 
På bilden här under ser ni nedervåningen på huset och där är också uterummet inritat. Problemet vad det gäller uterummet är om det går att få så pass stora partier skjutdörrar så man kan öppna upp hörnet mot trappstegen, längst ner till vänster på bilden. Det blir kanske tre meter som ska ta vägen någonstans. Risken med det är att när man skjuter ihop dom så blir det väldigt tjockt just där dom samlas eftersom vi ska ha tvåglasfönster. Och då jag är rädd för att så stora partier kostar skjortan! Men vi får se... vi får kolla runt. Och fundera! Trevlig helg på er!
 

Chokladfabriken

Oscar Properties har nya projekt på gång och detta är bilder från Chokladfabriken! Låter mumma i mina öron! Den före detta chokladfabriken som byggdes i slutet av 1920-talet av konfektyrföretaget Choklad-Thule har förvandlats till bostäder som finns till försäljning nu. Inte vilka bostäder som helst utan unika, designade, kreativa och moderna bostäder så prislappen är säkerligen hög! Men då får man också en otroligt vacker bostad!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kul att veta om Choklad-Thule: Bland produkterna fanns Plopp, Tulo, Romerska bågar, Mellanmål (numera Sportlunch) samt Mums-Mums. Choklad-Thule var Stockholms första glasstillverkare och just den delen slogs 1942 ihop med Alaska Glace och blev Glace-bolaget... GB Glace. Konfektyrdelen såldes 1971 till Cloetta som flyttade produktionen till Ljungsbro strax utanför Linköping.

Oohh...

Ni kanske såg den skymta här! Krukan som jag hade påskriset i, bilden till höger här under. Den kommer från Unik Design och är vårens nyhet i kollektionen Oohh. Den krukan hittade jag i Alingsås när jag var där för några veckor sedan och i vanlig ordning föll jag ju förstås för det svartvita och zickzackmönstret. Krukan är 100 % vattentät så man kan använda den som både vas och kruka.
 
 
De här produkterna är ett resultat av ett Fairtradeprojekt på Sri Lanka där en grupp mindre priviligerade kvinnor har blivit upplärda att tillverka dem. Kvinnorna jobbar hemifrån vilket gör det möjligt för dem att fortfarande ta hand om sina barn, sitt hushåll men samtidigt få en inkomst. Produkterna är tillverkade av återvinningspapper, sand, naturlig latex/gummi och restprodukter av mahognyträ (text lånad från Unik Design). Det här är ett axplock av kollektionen Oohh, hela finns här! Passa också på att se resten av sortimentet som består av keramik- och järnkrukor plus en hel massa annat!
 
 
 
 
 

Påskutmaning

Här kommer svar på en utmaning från Tankebubblor om påsken. Jag såg den först igår eftersom jag inte hunnit med att läsa bloggar under påskveckan men ville ändå göra den och därför kommer den lite sent. Men som man säger... bättre sent än aldrig! Enjoy...
 
 
 
104. Vad vill du ha i ditt påskägg?
Älskar ju choklad så det vill jag ha i mitt påskägg och då ska det vara "finchoklad", ingen annan! Jag har ju blivit bortskämd med det eftersom det är en del av mitt jobb. Och så gillar jag lakrits också så det får det gärna ligga i ägget också!
 
105. Visa en bild på det påskigaste du äger
Jag har faktiskt inte så mycket påskiga saker utan brukar lägga fokus på blommor. Men något av det här brukar komma fram varje år.

106. Brukar du påskpyssla?
Nej, det är sällan jag påskpysslar numera, faktiskt sällan jag pysslar över huvud taget! Har nog "gjort mitt" vad det gäller den biten under åren.

107. Om du fick välja, hur skulle du fira påsken?
Med familjen förstås! Och goda vänner också! I år firade vi visserligen just påskafton för oss själva men det var faktiskt självvalt. Påskdagen, däremot, firades hos oss med familjen.

108. Länka till en påskdekoration som skulle passa bra hemma hos dig.
Sådana här ägg skulle funka i riset. Och de här i fatet på bordet! Och de här äggen som Tankebubblor länkade till, ja... de passar finfint hos mig också! Jättefina ju...!
 
109. Hiss & Diss - Påsken
Hiss är naturligtvis flera dagars sammanhängande ledighet OCH att samla familjen. Diss finns väl egentligen inget förutom att man äter alldeles för mycket, både mat och godis!
 
110. 5 bloggare (men jag väljer 6) du tycker förtjänar varsitt påskägg,  (...om än lite sent och utan förpliktelser)
Camilla, Maria, Jenny, Viktoria, Christina och Karin.

Nu är glada påsken slut, slut, slut...

Hoppas ni haft en härlig påsk, vädret kan man i alla fall inte klaga på! Och inte heller påsken som så, den har varit fin! Fast med snabbt väderomslag följer också en massa pollen och det ger sig till känna genom en snuvig näsa så... atjooo prosit på er! Påsken är ju som julen, en helg då man stoppar i sig en massa onödiga saker (lchf... vart tog du vägen?) men det är snart dags att rätta till det igen! Ja, av bilderna att döma så stämmer väl det! Och till påsk är det också "tillåtet" att använda gult, en färg som sällan kommer innanför dörren här. Men i år kändes det faktiskt kul att ösa på lite i dukningen! Påskriset i en mer blygsam färg dock! Fina blommorna är fådda och påsktårtan är hemmagjord!
 

Glad Påsk

 Påskafton... och nu ska jag njuta av lediga dagar... underbart! För igår blev det bara städning här hemma, en välbehövlig sådan! Strax ska jag ta en sväng och köpa färska blommor till påskdagens middag med familjen och sedan börja förbereda det som går att göra dagen innan. Hoppas ni får en fin helg! GLAD PÅSK!
 

Plattanmattan

Den här veckan blir det lite si och så med tid för bloggen eftersom påsken är den helg näst efter jul vi har som mest att göra på jobbet, jag jobbar ju extra mycket då förstås. Och helgen som var gick åt till några efterverkning från "flyttarna" (min mamma och min son) och nu börjar jag se ljuset i tunneln. Om ni visste vad skönt det ska bli när allt är klart! Snart! I lördags var jag på Ikea just av den anledningen och fick då se den här aprilnyheten som hängde på väggen där, naturligtvis tänkt för golvet. Just det här mönstret gillar jag mycket och det känns inte som jag tröttnar på det i första taget... men det kanske är för att jag ännu inte har något av det hemma. Och den här passar inte in storleksmässigt heller, men fin är den! Sillerup som den heter mäter 2 x 3 m och kostar 995 kr.
 
 
 
 

Organic Fish...

Det är inte så ofta jag skriver om barn och inredning men här om dagen trillade det in ett mail i boxen med de här fina sängkläderna för små barn som jag inte kunde stå emot att visa. Det är Mini Rodini som idag lanserar en "Home collection" av filtar och lakan i jerseybomull, helt utan kemiska medel. Sköna mot ett barns, ibland ömtåliga hud. Jag fastnade för det här mönstret med blåsfisken som jag tycker var riktigt kul! Finns också i vuxenstorlek. Med det önskar jag er en trevlig helg! Och natti, natti...
 
 
 
 

Nya material

Spännande och nya material hittar vägen till inredning och möbler! De här nyheterna från Klong är gjorda i Cembrit, ett material som ofta används inom bygg till fasader och väggar. Cembrit är en fibercementskiva med ett råare intryck men kombinerar man det med som här ask och mässing får man något helt annat. Fina möten!
 
Sideboard KALK, design Ania Pauser, mått:160 x 44 x 72cm. Skåp Voltaire, design Stina Lindholm (Skulpturfabriken) mått:43 x 187 x 29 cm Byrå Glimmer, design Ania Pauser, mått:90 x 43 x 112 cm
 
Har letat alternativ till skiva på bänken i sovrummet. Jag har varit inne på marmor men eftersom bänken är lång, 280 cm, måste det bli en skarv och så är ju marmor så dyrt också. Cembrit kan absolut vara ett alternativ så det ska jag kolla upp... både hur det ser ut i verkligheten, hur det är att såga i samt pris. Längder finns i alla fall upp till 3 meter.

Nyheter - Normann Copenhagen

Nyheter börjar strömma in från Salone Internazionale del Mobile, världens största möbelmässa som äger rum just nu i Milano. I ett nyhetsmail från Normann Copenhagen finns denna fåtölj med ur kollektionen Era som jag fastnade för, värd att hålla ögonen på. Övriga nyheter kan du kolla in här... mycket snyggt!
 
 

Somrigt och solfräscht

Fina och somriga bilder som får mig att längta efter sommar och värme! Solblekta färger som ger en känsla av hav i sommarkläder för möbler från det stora varuhuset! Så fräscht och vilsamt för ögat! Jag gillar faktiskt det här mer än klassiskt marinblått. Sommarlooken från Bemz heter Nordic Sea där färgpaletten består av nyanser mellan grått och blått. Måla väggar eller sängben, klä soffan och så in med fullt av växter, det är receptet för den här somrig känslan. Innan sommaren lanserar Bemz dessutom ett denim-inspirerat tyg under namnet Strand Laundered Linen i Chambray Blue (innebär att tyget är vävt med en blå och en vit tråd) som är ett perfekt val för en Nordic Sea-look, bilden längst ner.
 
 
 
 
 
 

Oäkta...

Det finns ju inget som slår äkta blommor och jag är egentligen ingen vän av konstgjorda sådana som jag oftast tycker ser alldeles för plastiga och oäkta ut. Men så i Alingsås, där vi var i lördags, sprang jag på jättefina tulpaner som jag faktiskt inte kunde motstå. Jag hade sett liknande hos en vän för ett tag sedan och blev så förtjust i dom och nu när jag hittade dom här så blev det ett köp. Idag inventerade jag förrådet av vaser och hade en som passade perfekt. Med lite mattsvart färg från Panduro och ett par timmar senare blev det så här fint på glasbordet man ser rakt fram när man kliver innanför dörren. Man kan ju inte köpa färska blommor till alla borden varje vecka så det här blev en bra kompromiss!
 

På tork

Finns det något härligare än nytvättat som fått hänga ute i solen! Torkar snabbt och doftar ljuvligt. Traditionella torkvindor, dom i aluminium och plast, är ju faktiskt ganska tråkiga i trädgården även om de är praktiska. Jag har själv en sådan. Men det finns dom som är lika fina som praktiska som den här från Skagerak som jag blev lite kär i. Den hade gärna fått stå i min trädgård... alla dar, för en sån här skönhet i teak blir bara snyggare med åren. Fast det var ju det där med priset... nej, så mycket är jag nog inte villig att betala! Skön helg på er!
 
 
 
 

Thörnströms kök

Jag måste ju visa er vad som väntade oss på Thörnströms kök i lördags (vinnare av Kockarnas kamp 2013 och en stjärna i Guide Michelin 2011) så det här är ett inlägg helt utan inredning! En sexrätters meny blev det med massor av smakupplevelser. Jag ska inte räkna upp allt vi åt utan för dig som är intresserad finns hela menyn här, det är den som heter "Avsmakningsmeny". En del av er har också säkert sett mina bilder på Instagram, sök "proformablogg" där menyn finns under varje bild. Spännande var morotsdesserten med yoghurtglass och lakritsgelé, den här första bilden!
 
 
Visst är det vackert upplagt! Små konstverk för ögat och inget man glufsar i sig bara så där utan allt får ta sin tid i munnen för största möjliga smakupplevelse. Trevlig upplevelse för övrigt också med fin personal och små överraskningar mellan rätterna. Det jag tyckte var allra godast var pilgrimsmusslan på bilden överst till höger i kollaget här under. Har aldrig ätit godare "pilgrim"! Och hur hamnade vi här? Jo, vi bestämde innan jul att vi struntar i julklappar, vi vuxna och gör något roligt och annorlunda tillsammans istället. Mer värt än julklapp, faktiskt!
 
 
Bilderna är mina egna och fotade med iPhone i mörker, därav kvalitén!

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar

Topplista Favoritlistan.se