Årets möbel 2014

Sköna Hem har utsett "Årets möbel" för 2014 och utmärkelsen går till möbelsnickaren och formgivaren Gustav Person för bordet Spänna. Juryns motivering:
 
”Ett bord för möbelälskare, en konstruktion med poetiskt tilltal. Möbelsnickaren Gustav Persons examensarbete från Konstfack var en undersökning av fogar där han med poesins hjälp gav formgivningsprocessen ett mervärde. Bordet hålls samman av träets egen kraft, här behövs inte vare sig lim eller skruv.”
 
 
Fotograf: Kristian Pohl
 
Årets möbel 2014 är resultatet av hans undersökning kring hur trä kan fogas samman utan användning av spik, skruv eller lim. En passionerad analys där också dikten spelat roll (se sist i detta inlägg). Examensarbetet från Konstfack förra våren är en personligt laddad genomgång av 26 små fogar ur hans vardag. Några är klassiker inom möbelsnickeri, som "gradning" och ”killåsning”. Andra bara just vardagliga, som ”skosnörning” och ”rosett”.
 
 
Av de många exemplen gick Gustav vidare och konstruerade fyra möbler, skenbart enkla skönheter som alla är demonterbara och hopsatta med några av de olika fogarna. En liten pall hålls effektivt samman av att de tre benen och två tvärslåar under sitsen låser varandra. I bordet Spänna, vars låsmekanism utgår från diverse plastspännen som finns på till exempel ryggsäcken och flytvästens knäppe, utnyttjas träets flexibilitet. Det ser enkelt ut men det var ett enormt testande innan han hittade fram till en fungerande knäppfog för bordet. Bland annat byggdes fullskalemodeller för att få stadga i konstruktionen.
 
Fotograf: Kristian Pohl
 
Dikterna finns samlade i Provinssnickarens poesi där också processen med alla fogar är beskriven i ord och bild. Boken är utgiven av Recito förlag.
Om knäppfogen diktade han så här:
 
”Det är rätt så enkelt det är bara klick sen krokade samman vi är
Att dela är värre, det vi ingick En får böja sig själv för att skiljas isär”

Och kring bordets konstruktiva lösning ser kommentaren ut så här:

”Fyra hörn knyts samman i åtta lika hål, nyporna som strävar kopplar samman
nyper åt intresset för den andra spännings försåt, benen slutar darra och möts i ett förlåt”

Sköna Hem har utsett Årets Möbel sedan drygt 20 år, här finns några tidigare år: 2011, 2012 och 2013.

Kommentarer

Tack för att du tycker till:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar

Topplista Favoritlistan.se