Fyndat

Ni har nog förstått att det råder lata tider här på bloggen eftersom jag inte uppdaterar så ofta! Det är ganska skönt att släppa taget en aning och samtidigt hämta inspiration för en förhoppningsvis innehållsrik blogghöst. Nu är det drygt halvtid vad det gäller semestern och här har vi har hunnit med både det ena och det andra! Vi (jag och min man alltså) ligger inte på latsidan! Nej... det rensas och körs till tippen och städas och stylas för min mamma ska nämligen flytta och huset ska ut till försäljning framöver. Men först ska det fotas så det är därför det behöver komma iordning. Och samtidigt isolerar vi vårt garage och delar av för ett förråd där vi bland annat ska kunna vinterförvara växter. Och så har sänggaveln blivit färdig... men det kommer mer om den en annan dag! Här om dagen tog vi en tur till Ikea och hade verkligen tur! Med Familykort fick man köpa Roxöfåtöljen för endast 95 kr, lite skillnad mot 499 kr annars! Jag slog till på två stycken vita till framsidan... rena rama fyndet!
 
Ursäkta bildkvalitén, bilden är tagen med min iPhone på kvällen.

Grafitgrå

Förra veckan på väg hem från utflykten på Göta kanal tog vi vägen om Jönköping för jag ville så gärna till butiken Grafitgrå som ligger i Kaxholmen strax utanför. Jag tyckte jag hade tittat så noga på hemsidan att de hade öppet men tydligen inte för det var stängt den dagen! Sååå besviken och sååå tråkigt,,, som jag hade sett fram emot det! Och det är ju inte nästgårds precis. Nåja, med näsan tryckt mot fönstret... eller kameran så kunde jag ändå inte låta bli att ta några kort som jag bjussar på så ni får se allt fint jag gick miste om... hm! Hoppas på bättre tur nästa gång jag råkar ha vägarna förbi!
 
 

Sommarhus

Så vackert sommarhus! Det ligger i Spanien utmed nordöstra Kataloniens kusttrakter, vid Costa Brava-kusten ett snäpp ovanför Barcelona. Härliga varma och långa somrar samt milda vintrar, det är precis vad jag vill ha! Min man säger alltid att den dagen han blir pensionär (!) vilket han blir fyra år före mig ska han ut och reka i världen vart vi ska flytta när det så är dags. Jojo... vi får väl se hur det blir med det men hittar han ett sådant här hus så skulle jag nog ha svårt att säga nej! För i en så här vacker och avstressande miljö skulle man må prima, eller hur! Bilderna får tala för sig själv men uppmärksamma utemiljön som... förutom den ljusa inredningen... var det jag fastnade för. Trevlig helg till er alla!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Göta kanal

Här kommer ett vykort från Göta kanal! Visst har ni väl sett filmerna? Inte världens bästa men dom är det första jag tänker på när jag hör Göta kanal och hotellet på allra första bilden känner man igen från den första filmen! Här om dagen styrde vi kosan dit för en tur med kanalbåten Ceres. Den utgår från Borensberg och går sedan mot orten Berg och Bergs slussar, en fantastisk trappa av nio slussar och 18 meter i höjdskillnad. Jag hade förväntat mig en vacker åktur men med facit i hand kan jag säga att det var så där och mycket mer förskönat när man läser om det. Men det är kul att hitta på något och kvällen var desto bättre med avslutning med goda vänner och mycket skratt! Bilderna är godbitarna från båtturen.
 

Ikea 2014

Hur har ni det i sommarvärmen? Här regnade det faktiskt natt och det behövdes minst sagt! Men nu är ordningen återställd igen dock ingen sol men den kommer säkert. Vi har varit bortresta några dagar och jag berättar om det i nästa inlägg. Nu... Ikeakatalogen för 2014! Såg att den kommit "over there" så i väntan på att den även kommer hit kan ni bläddra i den genom ett klick på bilden. Ha en fin dag!
 
 
 
 
 via

Grill och wokat

Ljuvliga sommardagar och underbara kvällar är det och det är så härlig att kunna utnyttja altan från morgon till kväll. Vi bor mer på altan än inne och vi till och med lagar middagen ute. Wok i pannan på grillen smakar hur gott som helst. Häll alla grönsakerna i en bunke, slå på lite grillolja och kryddor (älskar finhackad färsk timjan) och blanda om. Häll det sedan i grillpannan och ställ på gallret över grillen, blanda då och då och stek tills det fått fin färg. Och så något gott kött till! Om du undrar över grillpannan så är den köp på Ullared men de finns nog lite varstans som här och en annan variant här
 

DIY och senaste dagarna

Sköna sommardagar väntar framöver säger SMHI och det vill man ju så klart tro på! Hittills får man inte klaga och här hemma börjar vi komma in i semesterlunken. (Och det märks om inte annat här på bloggen också). Fast vi har inte legat på latsidan inte! Måndagen trängdes vi på Gekås/Ullared och på tisdagen på Liseberg med barnbarnet och familjen, onsdagen och torsdagen har vi varit hemma. Medan min man har lagt nytt tak på trädgårdsskjulet har jag bland annat fixat med sänggaveln och går nu allt som jag vill blir den nog klar idag för det är nätt och jämnt bara knapparna kvar. Där emellan njuter vi på altan och jag är så nöjd med hur vi fått det med matbord och loungedel och att vädret är med oss så vi får chans att riktigt boa in oss! Går du och fundera på en loungedel till altan kan jag tipsa om den här soffan som man "lätt" bygger själv. Snygg blandning kuddar, eller hur!
 
 
 
 
Bilder: Femina
 

DIY - sänggavel, del 2

Det går framåt med sänggaveln! Det är skönt att man kan hålla till ute, vädret har varit alldeles perfekt för det idag. Det är ganska tungt så min man får rycka in och hjälpa till där det behövs. Lite klurigt var det innan jag kom på hur jag skulle göra med förhöjningen eftersom jag vill ha en högre gavel och spånskivan bara var 1.20 hög... men det löste jag riktigt bra. I mitten skruvade jag (eller min man då) på en skiva som sågades upp lite i mitten för eventuellt ojämnt golv (bild 1). Så skar jag av motsvarande del ur skumgummi så det inte blir för tjockt där (bild 2) och sedan limmades skumgummin på med spraylim (bild 3). Så mätte jag ut för knapparna precis som jag beskrev i del 1 (bild 4). För säkerhets skull ställde vi gaveln vid sängen, mot sidan bara, så jag fick stämma av att det såg bra ut (bild 5). Och visst gör det det! Fortsättning följer...
 
 
 

Semester... värme

Jag gick in i semesterkoman direkt... jisses vad trött jag var igår när jag gick från jobbet! Jag somnade framför TV´n och i morse sov jag ända till tio, vaknade med ont lite varstans i kroppen och tänkte att nu är jag på väg att bli sjuk. Det tog ett tag innan jag kände mig redo och fit for fight och nu känner jag mig ganska OK faktiskt. Att inleda semestern med att vara sjuk, det vill man ju inte! Men fint väder, det går jag gärna med på och det har vi haft idag! Och grilla och äta ute var också en bra början på semestern även om det snabbt blir kallt framåt kvällen. Men det finns det bot mot! Vi köpte för ett tag sedan en infravärmare som heter UFO, den är verkligen superbra! Fråga mig inte hur det fungerar med infravärme men jag vet att den här värmer hur gott som helst och det räcker bra för mig! Vill du veta mer så finns fakta här. UFO rekommenderas varmt av mig!
 

Live, love, laugh & Miami

Hur är det... känner ni er trötta på ord och budskap på väggen? Är det uttjatat och helt ute... vad tycker ni? Hur som helst så ramlade jag in här och såg att dom hade väggpaneler med massor av ord i olika teman som var rätt enkla och fina. Behövs väl egentligen inte så mycket mer för att pigga upp en annars så enfärgad vägg!
 
Bilder: Anna Wand Shop
 

Lövet = Lövbacken

Inte vill man tänka augusti nu men nyheter är ju alltid roligt! Fast Ikea håller sig framme med nytt mest hela tiden, känns det som! Bland augustinyheterna finns en relansering som säkert kommer gå åt som smör i solsken, bordet Lövet. Det var 1956 som idén med platta paket och självmontering föddes när Ingvar Kamprad och designer Gillis Lundgren efter en fotografering hade besvär med att packa in det lövformade bordet med tre ben i bilen som Gillis helt sonika skruvade av benen. Och resten är ju historia som bekant! Lövet á la 2013 har dock fått nytt namn och kommer att heta Lövbacken men det är också enda ändringen, utseendemässigt blir det likadant. Jag gillar verkligen formen och att det har tre ben med guldfärgade fossingar. Däremot passar inte den träfanerade skivan hos mig, annars hade jag stått först i kön när det släpps i butik till det facila priset av 499 kr.      (... *undrar försiktigt*... måla!??)
 
 

Ellen DeGeneres och Portia de Rossi hem

Underbara helg, så ljuvligt väder! Vi har praktiskt taget levt på altan och i trädgården. Det kanske hjälpte att klaga en smula! Sänggaveln blev i alla fall sågad och skumgummin tillskuren men sedan lade jag det åt sidan för att bara vara. Jag har verkligen njutit de här två dagarna! Och nu närmar sig semestern med stormsteg, bara en vecka kvar! Men det blir en dryg vecka eftersom jag jobbar alla dagar och är inte hemma förrän sju-halv åtta varje kväll! Men allt går ju om man vet att man har något att se fram emot, eller hur!
 
Jag ramlade på Ellen DeGeneres hem i Santa Monica där hon bor tillsammans med Portia de Rossi. Ellen visar sig vara riktigt design- och inredningintresserad och har inrett deras ranch med bland annat antik skandinavisk design. Här finns Arne Jacobsen, Poul Henningsen och Fabricius & Kastholm representerade tillsammans med svenska möbler av modell äldre. Noga utvalda för att passa in och ihop med varann! Några bilder på bloggen... och så hittar du resten här! Med det önskar jag er all en fin vecka med sol och värme!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotograf: William Abranowicz via Elle Decor

Utomhusinspiration

I vanlig ordning får jag massor av idéer när jag tittar på Pinterest och den här årstiden är det framför allt i trädgården jag funderar på vad man kan göra. Jag vet att jag någonstans något år vill ha en pergola! Och jag vill också ha fler spaljéer och gångar av olika slag. Här kommer en mix från mitt galleri, kanske kan de bli inspiration för dig också! Fin dag på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idag, mina vänner är det strålande sol, man tror nästan inte det är sant! Varmt och skönt som en sommardag ska vara. Jag ska inte sitta här framför datorn längre utan ut och njuta. Sänggaveln ska sågas till och skumgummit limmas på, perfekt pyssel att göra utomhus!

Det växer så det knakar

Trots avsaknad av sommarvärmen (fast det verkar som den kanske kan vara på gång nu, håll tummarna!) så växer det så det knakar ute. Jätteverbenan som, när den var nyinköpt, bara hade fyra korta stänglar har buskat till sig riktigt mycket och också börjat blomma. Jag minns inte att den var så tät förra året. Och chokladblomman får knopp på knopp, jag slutade räkna när jag var uppe i över tjugo stycken. I köksträdgården, ser löken jättestor ut redan nu. För att inte tala om dillen (som vi aldrig sår) den är... ja... mycket och överallt! I växthuset har jag nog skördat 15-20 gurkor sedan sist, det ligger just nu nio stycken på vänt i kylskåpet. Igår plockades 1,5 liter jordgubbar och hallon blir det en del av också. Fast blåbären är lika illa som förra året, trots nya plantor. Men man kan ju inte få allt! Trevlig helg på er... *en vecka kvar till semester*
 

Sänggavel - del 1

Nu har jag fått hem allt material till sänggaveln och tänkte ta tag i den i helgen. Under väntans tider fick jag i alla fall samlat på mig inspiration i rätt riktning så jag vet vad jag har att gå efter. Det är alltid bra att tänka till innan för har man väl gjort fel så är det inte alltid så lätt att rätta till. Några hållpunkter är de här!
 
1. Gaveln bör vara lite bredare än sängen eftersom täcke och överkast ökar på sängens bredd när man bäddar. 10 cm extra är ett bra mått. Till en dubbelsäng som är 180 cm bred bör gaveln vara ca 190 cm. Spånskivan sågar jag alltså knappt 190 cm och så räknar jag med att tyg+ fyllning (se punkt 4) gör det resterande upp till måttet 190 cm.
 
2. Höjden bestämmer man förstås själv men det är bra att tänka till innan hur man vill bädda så den inte blir för låg. I mitt fall är sängarna lite högre samt att jag har stora kuddar som ska luta mot gaveln så därför har jag bestämt mig för höjden 140 cm. Det handlar ju om hur mycket man vill att gaveln ska synas ovanför kuddarna.
 
3. Knapparnas placering ska ha samma mått från kanten som mellan knapparna. Man kan också ta halva det måttet. Jag tänker göra som på bilden, där är knapparna placerade på samma mått från sidan som mellan, vågrätt sett. Lodrätt är de placerade med halva det måttet. Sätter man dom så här så ser det jämnt och snyggt ut och man får en känsla av att de är lite centrerade med en bred kant runt om. Rita ut på spånskivan var knapparna ska sitta och borra hål innan du limmar på skumgummi.
 
4. Sätt vadd över skumgummin och runt kanten! Många hoppar över det men det blir alltid snyggast. Det rundar av kanterna och ger en lite mjukare känsla. Och sedan blir tyget mer följsamt och fastnar inte som det gör direkt mot skumgummit.

 
Min sänggavel blir ca 7 cm tjock. Baksidan är en spånskiva på 16 mm, på det en 5 cm skumgummiskiva, tunn vadd ovanpå det och sist tyget. Knapparna har jag överlåtit till en tapetserare att slå, bara tio kr/styck. Det är värt att slippa pillet med att göra dom själv.

Pion i ny vas

Nu sjunger dom på sista versen, pionerna! Jag har en stor buske som i år har överträffat sig själv i mängden blommor men tyvärr har regnet ställt till det så de har mest hängt ner av, inte bara blommans tyngd utan även regnets. Dom blir ju så blöta in i mellan alla blombladen. På väg hem från jobbet igår gled jag in på Lagerhaus och såg då den fina vasen som passar alldeles perfekt för en endaste blomma av den dignitet pionen är så det blev ett köp. Passar så fint nu när jag har den färgen i vardagsrummet! 
 
 

Vädret

Så styrd man är av vädret, särskilt sommartid. Man vill ju så gärna att det ska vara sol och varmt och så där skönt som man vet att det kan vara. Utsikten är från sovrumsfönstret, en titt åt vänster och nästa åt höger. Det är så här jag får njuta av altan och möblerna. Hela helgen och förra veckan har det regnat och sommarvärmen vill inte riktigt infinna sig. Det är sällan det är så torrt på golvet som på dom här bilderna som jag tog vid just det tillfället. Men än finns det hopp! Hur är det hos er? Regnar det... skiner solen eller är det bara allmänt grått?
 
 
 
 

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar





Topplista Favoritlistan.se