Trevlig Valborg

Hoppar in lite snabbt för att önska er en fin Valborg! Vi firar ihop med vänner och strax ska vi iväg, gott att sätta sig vid dukat bord och själv slippa stå vid grytorna. Här är vädret hyfsat och blåsten har avtagit så man får se ljust på det en dag som denna! Hoppas det blir uppehåll för alla som ska titta på Cortègen och för sonen som färdas i den. Bilden visar hur det såg ut i trädgården förra året, samma dag som denna. I år gick de flesta blommor på muren åt i vinterkylan... ledsen för det. Hur som helst... TREVLIG VALBORG på er!
 

Duka Valborg

Vill man göra det lite extra fint runt dukningen till Valborgsmässoafton kan man göra som dom gjort här. Trä marschmallows på trådar och hänga över bordet! Jag tror det kan bli fint att använda marschmallows i flera storlekar. Och till barnkalaset kan man använda dom som finns i flera färger och former. Dukningen för övrigt säger jag inget om, den tilltalar mig inte alls!
 

Piontulpan

Kvalitén på tulpaner är inte längre den samma, särskilt inte på de vita som jag brukar köpa. Kanske det är sorter som inte är lika bra som de i början av säsongen. Men på torget i stan finns en handlare som har så fantastiska tulpaner i olika modeller och färger och i fredags fick en bukett orange piontulpaner följa med mig hem. De är lite dyrare än de vanliga man köper i matbutiken men det är det värt! Det ska bli spännande att se hur de utvecklas under veckan... i dubbel bemärkelse. För det är många blad som ska vecklas ut.
 

Hänga böcker

Det här var en hylla olik alla andra man sett, den till höger framme vid fönstret! Här hänger man böckerna på smala pinnar. Nu sväljer den väl inte lika många böcker som en vanlig bokhylla men den var i alla fall annorlunda... och dekorativ och snygg. Kommer från italienska Lema.
 
 
 
 
 

Njutfullt

Så vacker bild! Vad fint det är med grått och blått. Och lampan är verkligen magnifik, den lyfter rummet! Hur högt kan det vara upp till tak... kanske fyra-fem meter? Att inte måla hela vägen upp ger illusionen av att det ändå inte är så högt. Och så känns rummet mycket ljusare än om hela rummet var målat i en så mörk färg som här. Som sagt... vacker bild! Och med den önskar jag er en trevlig helg!
 
Studiopepe & Ivano Radaelli

Tufft och rufft som passar perfekt in i en miljö som denna

I det här hemmet har de använt sig av lastpallar på ett smart sätt då de satt dom ovanpå varann så mellanrummen bildar hyllplan. Med lådor (finns ju annat än plast) i utrymmen får man gott om förvaring för smått och gott som behövs i kök och badrum. Klicka här för fler bilder på denna fina loftvåning! Fin fredag på er!
 
 
 

Vitt mot vitt

Oj, vilket uppehåll det blev här då! Ja, nu får jag nog allt ta mig i kragen! Nu när våren kommit... även om man inte tror det vissa dagar... så börjar man se och tänka uteliv och något som stört mig länge är vattenslangen på framsidan av huset. Hur snyggt är det med en tråkigt grå eller grön eller orange slang som ögonen faller direkt på? Inte alls! Så nu har jag klickat hem denna vita skönhet från Garden Glory, köpt på rea hos House of Hedda. Kommer att bli så bra mot vårt vita hus!
 

Tre nyheter för väggen

Här är några nyheter som verkligen kommit upp på tapeten de senaste veckorna. Jag tycker om dom här... och ni som "känner" mig vet ju att jag egentligen föredrar rent vita väggar. Men dom här tapeterna tilltalar mig och sätter igång något som jag inte riktigt vet vad det är. Att dom är så olika varann tyder ju på att man kan tycka om många olika stilar och uttryck. Även om man kanske inte vill ha det hemma.
 
Rebel Walls är verkligen en utstickare i mina ögon sett. Jag fastnar för många av deras häftiga mönster och ibland önskar jag att jag hade vågat lite mer här hemma vad det gäller just den biten. Det som håller mig tillbaka är att jag VET att jag tröttnar så fort på mönster. Men det är fräckt och vågat och vill du ha något alldeles extra så leta här! På bilderna är samma rum med fyra olika tapeter.
 
 
 
Ruffa... men ack så vackra ytor presenterar Mr Perswall i sin nya kollektion Captured reality. Vill du ha en vägg som ser ut som betong finns det. Likaså kakel och mosaik och även sådana som ser ut som ull, plywood och trä samt folie. Designteamet hos Mr Perswall har rest landet runt och fotat ytor i hög upplösning vilket resulterat i 26 tapetmönster. Min favorit... och även favoritbild är den här första... fin, fin, fin!
 
 
 
 
I kollektionen Mineral från Boråstapeter ser man allt från varma pudriga pasteller till kalla toner i mint och lagerbladsgrönt samtidigt som gråskalan också hittar sin plats på väggen. Mineral består av 30 blad och finns ute i butik från 7 maj.
 
 

Stock på stock

Tänk vad mycket man kan göra av gamla lastpallar men att ingen kommit på att göra möbler av slipers, det är ju en genial idé! Nu för tiden finns det ju dessutom byggtimmer som är tryckt så man slipper giftet som finns i gamla slipers. De här möblerna är gjorda av väl utvalda stockar av ek just för ändamålet men som sagt... byggtimmer måste ju fungera minst lika bra! Bilder från Restoration Hardware, Aspen Collection i design av Søren Rose. Hoppas ni får en fin helg, nu är värmen på gång här!
 
 
 
 
 

Liten barnkammare

Jag tycker den här "barnkammaren" för små växter är så söt så jag måste visa er! Grow är gjord i två delare och man planterar eller sår direkt i bottendelen. Överdelen fungerar som lock och har en pip så man kan använda den som vattenkanna också. Pipen fungerar dessutom som en ventil som släpper in luft och reglerar fukten och temperaturnivåer inuti växthuset. Grow är tillverkad av handgjort glas. Designat har Caroline Wetterling gjort för Design House Stockholm. Perfekt för en liten pelargonstickling och jag tror den kan vara fin i grupp med den här och den här vasen.
 

Danmarks snyggaste hem

Danmarks snyggaste hem utsågs i en tävling i dansk TV. Paret som vann med sin inredning vågar verkligen färg eller som de säger... "Varför snåla när man kan ta i rejält!". Uppfriskande, glatt och modigt tycker jag som nöjer mig med dom där kuddarna i soffan. Fler bilder finns på Härligt Hemma-sajten.
 

Tänk till innan

Har ni sett Husräddarna på TV3, där de hjälper familjer som förlorat sitt hem i en brand. Jag har inte själv råkat upp för brand men där vi bodde tidigare brann huset på andra sidan gatan bara några meter från oss. Orsaken var ett doftljus, sådant som man tänder under en behållare med aromolja. Även där vi bodde innan dess brann det i en lägenhet i uppgången bredvid och då var det orsakat av en person som somnat från cigaretten. Det är naturligtvis fruktansvärt att råka ut för en brand och just därför är det extra viktigt att tänka till innan. Därför vill jag be er läsa igenom de här 10 tips för att brandsäkra ditt hem. Enkla tips som man lätt kan ta till sig och få in som rutin i vardagen. Och ni som bor i läghetet, har ni brandvarnare? Jag tror nämligen att det fortfarande är vanligast när man bor i hus. Köp snarast, det är en billig investering! De flesta brandvarnare ser ju ungefär likadana ut men här kommer några förslag på designade sådana för dig som tycker den biten är viktig!
 
 
 1 och 2: Jalo Helsinki, kan köpas här och här 3Jacob Jensen, kan köpas bl.a. här och här 4: Louise Van der Veld, kan köpas här och här.
 
Om man inte vill borra i taket finns Snapalarm som man knäpper på en lampsladd, se bilden här under, den är det ett kampanjpris på just nu här. Nej, nu finns det väl inget att tveka på när jag gjort det så lätt för er...
 

High tech

Grythyttans möbler är välbekanta för de flesta och Klassikerserien är nog de möbler man tänker på i första hand. Men de har ett par serier till och en av dom är High-Tech som jag tycker är riktigt fin. Av namnet kan man tro att det är en nytillverkad möbel men stolen gjordes redan 1984 av ingen mindre än Nils Strinning, mannen bakom de berömda stringhyllorna. Bordet kom dock till mycket senare. Nisse Strinning arbetade med Grythyttan Stålmöbler under flera år och med flera olika möbelmodeller men High-Tech är den enda Strinningmöbeln som Grythyttan har i sin produktion än idag.
 
 
Nytt för i år är ett paket om två stolar + bord samt två dynor och två plädar. Bordets mönster samt textilerna som är i 100% äkta Nya Zeeland-ull är specialdesignade av textilkonstnären Simon Key Bertman. Han har bland annat gjort en textilserie för Svenskt Tenn. Mönstret är uppbyggt av ett osynligt system av rutor där de viktiga årtalen är markerade i den orange-röda färgen medan resten är i en grå nyans. Grythyttan Stålmöbler by Simon Key Bertman kommer i en limiterad upplaga om endast 118 exemplar. Och smakar det så kostar det som man säger... dryga 18 000 får man punga ut för denna unika grupp. Så skynda och... *host host*... fynda!
 

Så...

Från förra årets luktärtor i trädgården (jodå de kom sig) sparade jag frön som det är hög tid att förkultivera för denna sommarens blomsterfägring. Luktärtor är så söta och tacksamma då de klättrar villigt och klär in spaljéer så fint. Sår man dom inne vid denna tiden får man blomningen mycket tidigare än om man sår direkt på friland. Jag tänkte tipsa er om miniväxthuset Rootrainers som är bra just för luktärtor eftersom de är djupare än vanliga krukor (kolla in filmen). Är man påhittig kan man säkert hitta på billigare lösningar som glassbyttor eller plastmuggar men jag tycker den här är bra just för att man kan samla många plantor på liten plats när man ska förvara dom inne. Krukorna är öppningsbara för att man inte ska störa rötterna för mycket när man plantera ut luktärtorna och så går växthuset förstås att användas om och om igen. Jag betalde 159 kr för min.
 
Bild: Lord Nelsson
 
Ps. Jag har gjort en ny kategori som helt enkelt heter Trädgård. Där lägger jag sådant som är mer allmänt om trädgård, alltså inte min egen för dom inläggen hamnar fortfarande i kategorin Hemma hos mig - ute.

Klipp, klipp...

Nu står olivträdet innanför dörren och längtar ut, nyfrissat och fint! Jag satte saxen i det alldeles nyss och klippte det mer kompakt och nu får vi hoppas det växer på och förgrenar sig med kraft. Om några veckor ska det få ny jord och en storlek större kruka. Ni vet väl att man aldrig ska klippa och plantera om samtidigt. Det är tillräcklig "chock" med en sak så man bör vänta några veckor innan nästa. Vilken ordning spelar dock mindre roll. Vi omplantering ska man förstås använda medelhavsjord som olivträd trivs bäst i. Får vara glad att solen lyckas titta in med tanke på de mer än smutsiga fönstren! Ni får blunda för det! Trevlig kväll, hörrni!
 
Medelhavsjord finns att köpa på Blomsterlandet och Weibulls. Sekatören är från Karlstad Redskap och blev "Bäst i test" 2012. Jag har inte testat den själv men blev nyfiken. Har du testat? Berätta...

Hemma hos...

Som jag tidigare sagt är det spännande att se hur de som har inredning och design som arbete bor och extra nyfiken har jag varit på Mija Kinnings hem. Hon har varit min favoritinredare bland alla inredningsprogram på TV och jag saknade henne i senaste omgången av Bygglov. Men nu får jag min nyfiken stillad när Expressen har hälsat på. Oj, vad fint hon bor! Vit grund som jag gillar med sparsamma färginslag på kuddar som hon sytt av tyg från Svenskt Tenn bland annat. Och idel ädel findesign som jag skulle ge vad som helst för... hm, nästa i alla fall. Montana, Ägget, Svanen, Jetson, Beat, AJ, Stig Lindbergskeramik... you name it! Med dom bilderna önskar jag er en fin dag och trevlig helg! Visst har de väl lovat lite vårvärme! Svårt att tro på när man tittade ut imorse!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder från Expressen, Fotograf: Caroline Tengen.

Bild som inspirerar

Nu har jag gröna detaljer i vardagsrummet, det känns som det förstärker vårkänslan lite. Just grönt längtar jag efter när våren kommer... förutom ljuset och solen då. Sedan när sommaren och med den förhoppningsvis värmen kommit är jag inne på att ändra till petrol igen (har inte det minsta tröttnat på den färgen). Så fick jag se den här fint färgmatchade bilden och blev inspirerad att göra ett mischmasch av de två färgerna men kanske också plocka in lite brunt från vinterkostymen. Det skulle nog bli fint så där fram mot hösten...  vilken jag dock hoppas låter vänta på sig. Men visst är det härligt när en bild inspirerar...
 
Bild: Ceannis

Nyheter från Lightyears

Att jag gillar lampor kan jag inte sticka under stol med men oftast hamnar de jag fastnar för utanför min budget. Favoritönskelampan... eller lamporna kanske jag skulle säga för det finns en till... trånar jag fortfarande efter och även om det kommer många fina lampor hela tiden så står de fortfarande högst på lampönskelistan.
 
 
Senaste nyheten hittar man hos danska Lightyears som hakat på trenden med koppar i den här 50 år gammal lampa som åter kommit i produktion. Det finns mycket fin design med många år på nacken så jag är inte alls förvånad att tillverkare tittar tillbaka för att hitta gångbar design för nutid. Orient designades av Jo Hammerborg 1963 och Lightyears har i samarbete med hans familj tagit fram denna modell i två storlekar trogen sitt ursprung. Ni kan inte annat än hålla med om att den fortfarande håller måttet!
 
Just nu visas upp på Euroluce under den internationella designmässan Milan Furniture Fair (Salone Internazionale del Mobile) som startar idag. Från och med augusti finns den att köpa i butik.
 

Stockholmskollektionen

Igår var jag på Ikea och tittade på nya Stockholmskollektionen. Mycket färg, en del i trä och  glas och jag måste säga att allt såg mycket fint ut! Nu var det nattygsbordet jag var ute efter men det blev jag faktiskt lite av en besvikelse för jag tyckte det var alldeles för litet. Synd! Jag gillade ju den runda formen! För det första tyckte jag det var för lågt och för det andra kunde det varit lite större i diametern. Lådan blev så pyttepytteliten! Men det är min åsikt. På bilden ser ni mina favoriter. Hjärna gick igång direkt...*tänktänktänk*... var kan jag ha spegeln?
 

Tulpaner, tulpaner...

Jag är väl knappast ensam om att älska tulpaner! Nästan jämt hamnar det vita i vasen här hemma men igår på lunchrasten tog jag en sväng på torget och såg de mest fantastiska färgkombinationer i en och samma blomma. Jag kunde inte låta bli! Det blev den här i smutsgult med vinröda kanter, en helt tvärt-emot-mig-själv-färg... men så vacker! De ser nästan overkliga ut. Och overkligt känns det också med grillpremiär... men så blir det strax här! Önskar er alla en fin lördagskväll!
 
 
 

Tre fina nyheter

Så mycket fint som trillar in i butikerna nu, sånt som jag lätt skulle kunna hitta plats för här hemma. Det är så mycket man fastnar för hela tiden men man kan ju inte köpa allt man ser och bara för att det är fint, eller hur! Eller varför inte...! Hur som... ljusstaken från Asplund, Swoon heter den, den seglade direkt upp på favoritlistan! Effektfull inte minst i grupp... men då blir ju priset ett annat också! Snygga vaserna Calebas från Serax finns att köpa hos Olsson & Gerthel därifrån jag "tjyvat" bilden. Också fina i grupp men inte lika kostsamma. Och så sist men inte minst, veckans stora nyhet inom bloggvärlden... T a p e t e n. Estrid Ericsons klassiska elefanter finns alltså nu som tapet i färgerna grått, rött och blått. Kul! Och med det önskar jag er en trevlig helg, hoppas på sol!
 
Swoon från Asplund 
 
 
Skärmdump från Olsson & Gerthel
 
 
Elefanttapet från Svenskt Tenn

Lampa

Idag har jag tillbringat en stund framför datorn och letat lampinspiration till sovrummet, sänglampa. Tidigare var jag inne på att sätta Artimides Tolomeo på snedväggen ovanför skrivbordet på kontoret men vi kom på att det skulle bli för stor påfrestning för snedtaket när man drog i den så då fick lampan läggas på is. Men jag har inte kunnat släppa den helt och plötsligt klingade det till i huvudet och jag kom på att den skulle bli perfekt som sänglampa. Så får det bli! Hur som helst... mitt upp i letandet hittade jag en lampa som jag blev jätteförtjust i. Och den är helt hemmagjord! Vansinnigt fin, eller hur! Full beskrivning finns här.
 
  Bild lånad från Mormorsglamour

Bake me a cake

Senaste tillskottet hos Northern Lighting är denna lampa som har namnet Bake me a cake. Kul lampa som platsar på köksbänken men jag kan också tänka mig att det finns många kaféer som kommer att köpa in den. Genom ett unikt samarbete mellan designers, Kriminalomsorgen i Norge och Northern Lighting kommer lampan att tillverkas av interner på ett fängelse nära Bergen. "Det är ett projekt där vi utmanar intagnas sätt att tänka och agera. Projektet syftar till att skapa meningsfulla aktiviteter för de intagna, medan de sitter inne". Namnet kommer från berättelsen om mamman som bakade in en fil i kakan till sin son för att hjälpa honom att fly. 
 

Summa summarum

... så har påsken varit riktigt fin! Några dagars sammanhängande ledighet ger energi, möten med familj och goda vänner också! Och så våren som kommit, den har vi ju väntat på så länge, så länge. Och med den årets första utefika, det var så varmt där jag satt i lä så jackan åkte av och jag kunde sitta i linnet! Underbart! De söta krokusarna har slagit ut i solen och nu väntar jag med spänning på vad det är mer som har överlevt den kalla vintern. Vi satte en del nya växter förra hösten och det är både ogjort arbete och bortkastade pengar om de inte kommer upp i år så håll tummarna!
 

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar





Topplista Favoritlistan.se