Kalasdags

Trevligt kalas blev det igår men det blir det ju alltid om man har trevliga gäster! Vi bjöd på tapas som vi hade gjort själva och det blir en del när man är 18 vuxna och fyra barn. Jag tycker det är trevligt med denna uppdaterade version av buffé och samtidig roligt att bjuda på något nytt och annorlunda. Som tapas hade vi tortillastrutar med pulled pork och syrad rödlök, laxkroketter med örtmajonnäs, marinerade kycklingspett, falafel med hummus, tarteletter med fetaost och karamelliserad rödlök, tomat och mozarellasallad och baconlindade dadlar och halloumi. Dessutom vitlöksbröd och pestosnurror samt oliver, korv och olika röror. Jag älskar att hålla på med sådant här, planerar och sedan går jag och väntar jag på dagen ska komma då jag kan få sätta igång. Bordet dukade jag i lila toner, en färg som det är många år sedan jag använde och det blev fint. Nu har vi röjt och diskat av och det syns inte ett spår av vad vi haft för oss och nu ska jag unna mig resten av söndagen fri! Ha en fin kväll!
 
Förra årets kalas gick också i tema, kolla här!

Det kan bli många äpplepajer

Det verkar som vi får mycket äpplen också i år även om det inte går att jämföra med förra årets mastodontskörd! Då gav vi bort äpplen till höger och vänster och min man såg till att kollegorna fick fruktstund varje dag hela hösten. För ett par veckor sedan planterade vi... "somomviskullebehövadet"... ett nytt äppleträd men vi tänker på nästa generation (både träd och människor) eftersom flera träd har dött av ålderdom. Många är över femtio år gamla! Dessutom fick vi ner ett bigarråträd i jorden och tanken är att vi ska köpa ett plommonträd någon dag också. Det kan bli många pajer det! Men inte denna helg för nu förbereds det för kalas imorgon och då ses vi tidigast söndag igen. Trevlig helg på er!
 

Gyllstad

För ett tag sedan fick jag syn på företaget Gyllstad. Ulrika Gyllstad är textil- och modedesigner som bland annat arbetat på HM och Gant och 2007 startade Bantie tillsammans med en vän. Nu satsar hon vidare med sitt nya företag Gyllstad där första kollektionen är sprungen ur en kärleksaffär... "under en resa blev jag blixtförälskad i en tropisk ö! Färgerna, det fascinerande livet under vatten, den tropiska växtligheten och inte minst människorna". Merparten av produkterna är tillverkade av certifierade ekologiska tyger och trycktekniken är den mest miljövänliga som är tillgänglig idag. Heja heja

 
 
 

Nygamla skåpet

Lite hintade jag om ett skåp som jag hade målat klart, ett skåp som nu fått en ny svart "uniform"! Från början är det ett gammal teakskåp... och nu ojar ni er säkert när ni förstår att jag målat en 60-talsklenod men det var så skamfilat och tråkigt och jag kände inte alls för att ha det i originalskicket så det var inget alls att fundera över. Faktum är att jag redan för tio år sedan målade det vitt men nu har det alltså blivit svart och det kan jag bara säga... att jag inte gjort detta innan! Superfint... och supernöjd!!! Liten glimt får ni här!
 
 

Nyheter - Ikea

Under oktober presenterar Ikea nyheter där många har en stil inspirerad av svensk formtradtion. Uttrycket är genuint och naturligt med mycket hantverkskänsla i detalj och mönster. Som till exempel textilierna Sissela som pryds av botaniska illustrationer av textilformgivaren Lisel Garsveden. Och som jag fastnade för! Jag har länge letat efter ett mönstrat påslakan i grått som inte är randigt eller rutigt så detta ska jag absolut ta mig en titt på. Pris: 99 kr för ett set om påslakan och örngott! Billigt är ju bra... men hur är kvaliten?
 
 
Övriga nyheter för oktober är bland annat textiler Strandkrypa, Snärjmåra och Dorthy, soffan Stocksund, porslinet Enigt och skrivbordet Hilver.
 
 
 
 

Tre nyheter i mässing

Skultuna presenterar tre fina nyheter denna höst. Ivar Ålenius Björk (1905-1978) var egentligen skulptör med flera offentliga utsmyckningar i Trelleborg, Simrishamn, Ängelholm och Lund. Men han designade också mässingsljusstakar för numera nedlagda Ystad-Metall, däribland Liljan ljusstaken som synts i många internationella designtidningar. Och nu har alltså Skultuna i överenskommelse med Ivar Ålenius Björks släktingar fått lov att producera Liljan igen, säkert till mångas glädje! Kul!
 
 
 
Via Fondazza är en serie med tre vaser designade av den italienska designern Paolo Dell'Elce som även är creative director för det italienska designföretaget Danese. Inspiration är hämtad från arketypiska stillebenmålningar av konstnären Giorgio Morandi vars arbete bygger på grundlig forskning i balansen mellan former och proportioner. Och namnet på vaserna, Via Fondazza är gatan i Bologna, där konstnärens hus och ateljé var baserat.
 
 
Den populära värmeljusljusstaken Kin, designad av den internationellt framgångsrika designstudion Claesson Koivisto Rune kommer, som en specialutgåva, i en ny färg... mullvadsgrå . Se så fint mässing är mot det grå! Gillar gillar!
 

Målarhelg

Var energin kom från har jag ingen aning om, den måste ha legat beredd för att poppa fram så snart det onda försvann! Denna helgen har jag fått gjort så mycket... målat färdigt ett skåp, målat armeringsjärn, sprutmålat galgar, planterat och planterat om! Och allt det där andra som man alltid gör också! Galgarna började jag med förra sensommaren men så tog färgen slut och så blev det för kallt att måla ute när jag äntligen kom mig för att köpa mer färg. Så bra att ha den hemma nu när jag fick lust att ta tag i det igen! Nya galgar! Och som ni ser så gillar jag ordning och reda i garderoben och var sak på sin plats!

Nyheter - Inblue... Inwhite

Oj, så många dagar det går mellan inläggen här! Jag försöker att inte sitta framför datorn (desto mer flitig på Instagram) för långa stunder även om jag är så mycket bättre från Tietzes, har faktiskt fått tillbaka energin. Visserligen är jag fortfarande svullen utmed revbenen och kan känna av ibland men det går längre och längre mellan varven så jag hoppas verkligen det försvinner för gott! Bort... bort! Tänkte bara uppdatera hur det är... om någon undrar! Men nu måste jag nämna lite om fina nyheter, här kommer den första!
 
 
Monika Försters samarbete med Röstrand har resulterat i två så fina serviser Inwhite och Inblue. Jag gillar den mjuka formen med kanten som böjer sig uppåt liksom mönstret på Inblue, där inspirationen är hämtad från äldre serviser som bland annat Koka blå och Blå Eld. Den helvita varianten är den som heter Inwhite. Serviserna kan kombineras med varandra och jag skulle gott kunna tänka mig att de även kan kombineras med de äldre om det är någon som har i sin gömmor. Fyra år har arbetet tagit och servisen lanserades här om dagen. 
 
 
 

Tankar och funderingar

Nu är det slut på semestern och man kan undra om semestern bara var en dröm, så snabbt som man är inne i jobbet igen! Hmm! Och vädret har vänt och det har regnat hela veckan men man får vara glad åt solen som tittar fram emellanåt. Och framöver får man staka ut små hållpunkter under hösten med roliga saker som händer! Som till exempel planerna vi har med med att bygga tak över entrén på vårt hus och staket runt altan. Det är inte mycket som hänt där och vi väntar fortfarande på offerter och det får man väl skylla på att semester även kom emellan för byggarna. Men efter denna makalöst varma semester har vi... jag :)... börjat tänka i lite andra banor och blivit så himla sugen på en pool! Jag avskyr att åka till badstranden så det skulle passa mig perfekt att kunna bada på hemmaplan! Tänk sådana "bekymmer" man ställs inför hela tiden! Och ja... då gäller det att börja i rätt ände... om... utifall... att! Så vi börjar med taket över entrén, det ska bli klart i höst!
 

Formex

Imorgon öppnar höstens Formex för alla köplystna, alltså för dom som sköter inköpen till butiker inom inredning! Men också bloggare (som räknas som press) har tillgång till detta eldorado av ögonfägnad och lockelser. Många ämnen tas upp och många nyheter presenteras. På entrétorget kan man se fyra av nästa säsongs viktigaste trender... Soft Nordic, Wild Wood, Dark Fragrance och Raw Rustic Junctioni, en utställning sammanställd av designer Jan Rundgren. Lotta Ahlvar håller inspirationsföreläsning på temat ”Trender om hållbarhet”. Hon samtalar med olika gäster, bland andra designern Lars Wallin, konstnären Lina Sofia Lundin och formgivarna Katarina Evans och Katarina Brieditis. Och många nya talanger ställer ut sina verk på Young Designers. Mycket att se alltså... och många ömma fötter! Själv ska jag ta mig ett varv bland alla bloggare som skriver om det istället! Mattan på bilden kommer från Varg Designkollektiv som är med på Young Designers.
 
 

Tjörn och Orust

Igår åkte vi till Tjörn och Orust och då passade jag på att ta en titt i Henricks butik Moltazdesign Shop, jag har länge varit så sugen på det. Det är Henrick som också har bloggen Kråks Stuga och jag har träffat honom på bl.a. ett par bloggträffar. Jättemycket fint hade han i butiken och jag blev sugen på massor. Jag hade tänkt slå till på en poster av Ylva Skarp. Tyvärr var den tillfälligt slut men jag fick i alla fall med mig en fin ljuslykta med en slända på, det vore ju förskräckligt att få gå tomhänt därifrån.. hihi. Bilderna tog jag i vanlig ordning med mobilen. Jo... så bekväm har jag blivit att jag inte tar med kameran längre så därför får ni stå ut med bara hyfsade bilder. Kolla in zebratapeten! Vet inte vad som hände där... men den blev jag så sugen på till en vägg i hallen! På vägen hem stannade vi till vid Pelargonmuséet i Ellös... som jag faktiskt hade bra mycket större förväntningar på än vad jag såg... och sedan tog vi en promenad i mysiga Mollösund.
 
 
 
 
 
 
Pelargonmuséet
 
 
Mollösund

Löddeköpinge Plantskola

Hastigt och lustig fick jag för mig i veckan att åka ner till Löddeköpinge Plantskola, jag har sett så många bilder på bloggar och har varit sugen så länge. Så på torsdagsmorgonen packade vi in oss i bilden och körde ner på dryga två timmar, det tar faktiskt inte så mycket längre. Oj, vad mycket fint... vilket underbart ställe, vilken känsla! När vi gick där nere bestämde jag direkt att hit måste jag åka nästa vår igen och handla både växter och annat. Och det rekommenderar jag verkligen om man vill ha inspiration och idéer för trädgården. Bra priser höll de också plus att växterna var större än de är här i Göteborg, jag har varit på flera ställen så jag har att jämföra med. Växter köpte jag inga denna gång men ett fågelbad, några svarta ägg och en kruka fick följa med hem! Här kommer några bilder som jag tog där, bara med mobilen för kameran missade jag att ta med.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Än hit och än dit

Snart är tredje veckan av semester förbi och nu gäller det att dra i bromsen och njuta fullt ut! Det är ju bara en vecka kvar! Vädret är ju minst sagt strålande även om graderna har sjunkit lite men det håller ju ändå i sig med värmen som tur är. Denna vecka har vi farit åt alla håll! Ut till öarna Hönö och Öckerö, upp till Trollhättan, sedan till Nossebro marknad och idag ner till Skåne (lite mer om det i nästa inlägg) så det har inte varit mycket tid vid dator. På Instagram är jag däremot flitigare så vill du följa mig där så heter jag @proformablogg. Här kommer en samling av bilder från veckan som nu går mot sitt slut! Trevlig helg på er!
 
Egna bilder, klicka för större.

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar





Topplista Favoritlistan.se