Upplysande nyheter

Belysning är ju verkligen något man behöver nu när mörkret kommer allt tidigare på dagen. Jag har också märkt att jag börjar få svårare att se om det inte är tillräckligt ljust när jag till exempel läser så bra belysning är verkligen ett måste. Och lampor är som med kuddar... dom kan man aldrig få för många av, eller hur! Här är några för allmänbelysningen men också för att de är fina. Heracleum II av Bertjan Pot för Moooi. Inspiration för denna lampa har han hämtat från den vackra lokan. En mindre modell är senaste nyheten men jag valde att visa den större modellen som kom tidigare, den kändes lite maffigare. Nästa lampa, Cyklist från Lyktan/Bankeryds belysning kan man tycka vara ett syskon till Örsjös... men betydligt billigare (runt 1200 kr). Fast jag tycker inte den är mindre fin för det, den kan jag gott tänka mig här hemma över bänken i köket. Finns i vitt och mörkgrått. Lamporna längst ner kommer från By Rydéns, det är Random till vänster och plafonden Sunshine till höger. Tja... modellerna känns väl inte särskilt nya men de fick vara med bara för att de är i koppar som är så inne just nu!
 
 
 
 
 
 
 

Bord vid sidan om

Vi har "magasinerat" utemöblerna i Lillastugan och nu dröjer det ända till nästa vår innan de får komma ut igen. Visst ser man hemmet med nya ögon när man lämnar altanlivet och är mer och mer inomhus. Något jag funderar på nu, och många gånger innan, är ett sidobord vid soffan i vardagsrummet och fortfarande är jag allt förtjust i DLM, vi får se. Annars finns det en uppsjö av andra i alla prisklasser, här är några! Fin helg till er alla, hann inte med det igår!
 
 
Gina/ Mio, Satsbord/ Åhléns, Ding Table/ Normann CopenhagenTablo Table Square/ Normann Copenhagen,
Don´t Leave Me/ Hay, Tray Table/ Hay, Stockholm satsbord/ Ikea, Copenhague/ Hay, Tidningsrullbord/ Norrgavel.

På vinden

Det här var en fräck vindslägenhet som är till salu nu! Den är på dryga 130 kvm fördelat på kök, vardagsrum, tre sovrum och två badrum. Basen är svart, grått och vitt genomgående i lägenheten, något som jag alltid tycks fastna för... just dom färgerna! Och så fint ihop med gröna växter också. Lägg märke till det rutiga ekgolvet med valnötspigmentering, så fin effekt men ändå diskret. Det svarta köket är från Binova, den öppna spisen ser man från flera håll och så gillar jag badrummet och det "äggrunda" badkaret från italienska Agape! Avslutningsvis finns det en en stor skyddad solterrass i sydvästläge. En modern våning i ett 1800-talshus! Intresserad... klicka här!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilder: Lagerlings

Äppel, päppelmos

Det verkar som denna blogg tenderar bli en matblogg att döma av senaste tidens matinlägg! Och även idag då grytan gått varm med stort äppelmoskok. Mina numera vuxna barn älskar hemmagjord äppelmos med mjök och eftersom grenarna dignar av frukt har vi idag kokat ihop 12 kilo mos. Inte illa, va? Och detta är vad som blev kvar till mig, en ynkans lite burk! Fast det räcker gott och dessutom syns det knappt på träden att vi plockat så det finns massor kvar om jag blir mer sugen. Den fina burken fyndade jag här i somras, perfekt även att servera desserter ur. Så det får bli mitt tips! Trevlig söndagskväll!
 

Helgtips

Jag fick ett mail om temafesten förförra helgen... TACK! Och bland annat så efterfrågades recept på ribsen jag hade gjort. Jag kan ju lika gärna kan dela med mig av det här bland all inredning, de är så hiskeligt goda. Karin... här kommer det, kladdigt goda ribs med lite hetta! Jag har aldrig testat att grilla annat än i ugnen för jag har fått för mig att det lätt blir bränt på utegrillen då det är en del socker i receptet men man kan ju alltid testa, för "grill på grillen" är ju ännu godare! Trevlig helg på er!
 
Till ca 1 kg revbensspjäll eller kamben behövs: 1,5 dl Sweet Chili, 3 msk ketchup, 3 matskedar honung, 1 matsked olja, 2 teskedar salt, 2 vitlöksklyftor, 1/2-1 tesked svartpeppar och 1 tsk grillkrydda+ ev. extra.
 
Sätt ugnen på 175-200 grader. Vispa ihop marinaden så att allt blir ordentligt blandat. Häll på marinaden på spjällen. Lägg dom sedan på en plåt och ställ in mitt i ugnen. Jag brukar pensla undersidan med marinad och lägga den sidan uppåt först. Kör in den i ugnen 20-25 minuter. Sedan vänder jag på dom, penslar på marinad och kör ovansidan lika länge. Dessutom brukar jag krydda lite extra med grillkrydda ovanpå marinaden, innan de går in i ugnen. De är väldigt heta när de kommer ut ur ugnen så låt dom svalna av en stund innan dom äts. Dom är lika goda kalla också. Det här receptet passar jättebra till kyckling också.

Lotta Agaton Shop

Nu ska jag in och botanisera! Lotta Agaton Shop har öppnat... om än dock bara för några månader! Till att börja med får vi hoppas! Så spännande! Det här tror jag många som inte bor i Stockholm har väntat på... yay!
 
 

Äppel, päppel, pirum, parum

I år får vi otroligt mycket äpplen, grenarna är tunga av all frukt! Jag brukar koka äppelmos av dom. För finns det något godare än hemmagjord äppelmos med kall mjölk? Nej... det är riktigt gott! Och så brukar jag skala och skära äpplen i bitar som jag sedan lägger i plastpåsar och stoppar in i frysen. Det är perfekt att kunna ta fram färdiga bitar för pajformen när man blir sugen på att göra en paj. Och det lär bli många sådan under vintern om man ser på det vildvuxna Maglemer-trädet som är fullt av rödgula äpplen! Hur är det i övriga landet, har ni gott om frukt ni som har trädgård?
 
 
 
Sorterna ovan är, från vänster... Greve Moltke (päron), Maglemer, Filippa och Husmodern. Gamla sorter som säkert finns ännu! Filippa tycker jag är ett jättebra äpple att göra paj av, det mjuknar så där lagom och smakar underbart gott! Även till mos. Det är också bra att lagra om man vill ha att äta under vintern. Så det rekommenderas om någon går i "köpa-äppleträd-tankar"! Husmodern är också ett kanonäpple till paj och mos. Vi har några sorter till, två små träd som är relativt nyplanterade och ger ett fåtal äpplen och så har vi också ett Ingrid Marie fast det sjunger på sista versen. Men det räcker så gott med det som är!

Planterat

Nu känns det som hösten är här och jag fick sådan lust att förnya blommorna vid entrén. Pelargonerna har därför bytts ut mot enkla cryssbollar och jag tycker det är fint när de är så pass stora. Nu ska jag bara komma ihåg att vattna mina väktare vid dörren också, det brukar bli lite si och så med det nu när man inte lever altanliv längre. Pelargonerna ska jag försöka övervintra om vi hinner få klart i garaget (i bakgrunden) innan frosten kommer. Vi håller på att isolera det och har också delat av för ett förråd där jag tänker ha en växtlampa. Tror det blir jättebra! Och med det önskar jag er en fin vecka!
 
 

Det blommar i trädgården

 
Om ni kommer ihåg så berättade jag om monsterjorden vi har i trädgårdslandet, lök som aldrig varit större och dill som gick till axlarna på mig (jo, jag är av normallängd... 165 cm över havet). Med någon tidning i våras fick jag en påse med rosenskära som vi sådde i en av pallkragarna. Som den har vuxit... oj, oj, oj! På påsen står det att höjden blir mellan 60-100 cm. Men vår är två meter hög!!! Jag sa ju det.. monsterjord!
 
 
Vad kul att få finnas med på Cisions topplista denna månad. De rankar inredningsbloggar och jag finns med bland idel ädel fina bloggar. Det vet jag eftersom jag följer flera av dom och dom som jag inte följer ska jag ta mig en titt på endera dagen. Alltid kul att få nya bloggtips! 

Nyheter - House Docor

Jag har senaste tiden börjat snegla på House Doctor, jag tycker de har så mycket fint. Nu har jag absolut inga planer på att byta ut mitt hem till ett med mer "House Doctor-stil" men man kan alltid låta sig influeras och kanske så småning om slå till på nåt för en lite mer spännande inredning (som till exempel rullbordet på sista bilden... mums). I höst är det dessutom "tillåtet" att blanda stilar, det är ju det senaste inom heminredning! Så... lite lördagsgodis får det i alla fall bli i form av njutfulla bilder från House Doctor... alltid en början! Trevlig helg på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nyheter - Åhléns

Det är märkligt att man alltid faller så för kuddar! Kanske för att det är så lätt att förändra inredningen med just dom. Och så gör dom inte så stora hål i plånboken heller... även om det också finns dom som kostar mycket! Åhléns har en del nyheter med mönster hämtade från naturen... likt många andra företag och där fastnade jag för den med fjädrarna. På möbelfronten tyckte jag om det ovala bordet. Och lamporna... ja, dom har vi ju sett förut men inte mindre fina för det. Allt finns inte i butik än men det är kul att ha nåt att se fram emot så håll utkik här...
 
 

Temafest

En sådan kväll det blev, så lyckad! Som ni säkert förstod av ledtrådarna så hade vi en amerikakväll och buffébordet var uppdukat med sådan mat, allt hemmagjort... hamburgare, ribs, Buffalo wings, coleslaw, bakad potatis, majskolvar samt en majsgryta och så chips. Bakat amerikanskt hade jag också gjort... morotskaka, chocolate chip cookies, Key Lime pie och en kanongod brownieliknande kaka (glutenfri) men också en marängtårta och en moussetårta. Hamburgerbrödet gjorde jag efter detta recept som är jättebra även efter en vända i frysen. Ja, ni fattar att jag hade fullt upp under veckan! Det är så kul när man får tillfälle att riktigt "go bananas" med allt! Vi hade till och med countrymusik i bakgrunden! Nu kommer en mix med bilder!
 
Till hamburgarna hade jag skrivit ut flaggor som jag klistrade på grillpinnar.
 
 
 

 
 
Till chipsen gjorde jag små påsar av smörpapper och klistrade på washitejp, blått med vita stjärnor och röd och vitrandig tejp. Tackar för den snabba tejpleveransen från Make & Create!
 
 
 
Och på vattenflaskorna klistrade jag samma washitejp samt stickers.
 
 
 
På altan stuvade vi om och ställde soffgruppen i andra änden och över den ett partytält. I taket där och i markisen hängde ballonger i amerikanska färger och det fem meter långa långbordet var också dukat i vitt, blått och rött. På bordet strödde vi röda stjärnor mellan de vita och blåa blommorna. Servetterna köpte jag för längesedan på Lidl, de har legat på vänt på rätt tillfälle. På kvällen tände vi röda ljuslyktor som också stod på bordet.
 
 
 
Jag kan inte låta bli att visa lite mer av maten på buffébordet, visst ser det väl gott ut!.
 
 
 
Morotskakan och marängtårtan längst ner är Leilas recept, Key Lime pie uppe till höger är ett recept från Arla. Moussetårtan har skymtat förbi här tidigare, den har jag gjort några gånger vid det här laget. Utan att fråga tror jag faktiskt alla våra gäster blev mätta! Och dottern nöjd!
 

Gissa temat

Den här veckan har det inte hänt mycket här på bloggen, jag har haft fullt upp med förberedelser inför dagens kalas. Min dotter och jag  fyller år veckan efter varann och har alltid kalas ihop men i år får hon stå helt i centrum eftersom hon fyller jämnt. Vi bestämde innan hon och pojkvännen åkte på semester att vi skulle ha ett tema på kalaset och jag har för första gången på länge pysslat inför det. Vad roligt jag haft! Riktigt kul! Vi kommer att vara hemma hos oss eftersom vi har mer plats här och jag har ju verkligen blivit bönhörd för vädret är prefekt för att duka ute på altan, så glad för det! Då önskar jag er finfin helg så dyker jag väl upp här igen när allt är över. Och bilder utlovas! Förresten... gissa temat vi har! Inte så svårt, va!
 

Min helg

September... och första höstmånaden! Förr tyckte jag om när hösten kom men nu tycker jag det mest känns trist. Jag pratade med min dotter som är i Grand Canyon just nu, snart i Las Vegas. De hade drygt 40 grader... vilket jag i och för sig kan tycka är lite för varmt men visst hade hälften varit härligt ändå. Nu har vi bara en kall vinter att se fram emot, nej kyla är inte min grej! Men innan vi går händelserna i förväg så har vi ett kalas som väntar och idag har jag förberett det som går att förbereda en vecka innan, så här har bakats så det stått härliga till! För att inte avslöja för mycket om kalaset så blandar jag upp med några bilder från trädgården, vill ju inte att gästerna ska gissa vad som väntas! Fler bilder kan kan jag bjuda på när kalaset är förbi! Ha en fin vecka nu!
 

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar





Topplista Favoritlistan.se