Mer från Ikea

Man åker aldrig tomhänt från Ikea, sägs det! Visserligen var det väl tillräckligt med grillen men jag hittade ju kuddar till soffan på altan också som jag kände skulle bli bara så där perfekta ( och det blev dom också! ) så då var jag naturligtvis tvungen att slå till på tre sådana också!  Mmm... ibland har man flyt minsann!
 

Härliga (för)sommartid

Herregud vad jag längtar efter semester och bara var ledig, jag fick riktig semesterkänsla idag när vädret varit så underbart! Sol och altanhäng på ledig dag är inte fy skam och som avslutning på det... grill på nya grillen. Ja, det är livet det! Vi har velat fram och tillbaka med att köpa en gasolgrill men dom är ju inte som de var förr då man hade lavastenar i botten som glödde som briketter gör i en vanlig kolgrill så vi lämnade den tanken för ett tag sedan. Istället sprang vi på Ikeas nya grill förra helgen och slog till... nästan direkt... igår efter jobbet då vi åkte dit. Jisses vad bra det blev, helt i min stil!
 
 
Premiärgrillningen blev fläskkarré, bulgursallad med bland annat egen sparris och till det en kall sås med lime och honung som smaksättning. Riktigt gott och fräscht! Ja tack för fler sådana här dagar!
 

Spaljé under altan

Det är mycket som rör sig i huvudet nu, framför allt när det gäller utemiljön. Vi har ännu inte, efter nio år, kommit oss för att sätta igen altan undertill och det beror nog mycket på att jag inte vetat hur vi ska göra. Altangolvet är 0,5-1 meter över lutande mark längs med framsidan på huset. Har ni någon idé att dela med er så är jag öppen för förslag. Själv har jag haft en fundering på ribbor men har också tänkt att det kanske passar bäst ihop med funkishus och vitmålad betongfasad men när jag såg det här huset har jag börjat tänka vidare på det. Här är det visserligen spaljéer men idén kan säkert fungera under altan också. Älskar den här passagen mellan husen... gruset, trampstenarna, färgerna! Och allt på sin plats! Gah... så snyggt!
 
Bild från Hus & Hem

Insynskyddad trädgård

Maken till härligt uterum, jag blev förälskad i den här pergolan med plexiglastak när jag såg den i pappersvarianten för ett tag sedan. Jag tycker det är så fint med växtlighet på altan, i detta fall vindruvsrankor. Tänk att kunna plocka ner en klase från taket och läska sig med en varm sommardag! Mysigt, mysigt... vill också ha det så! Det som ser ut som en rabatt i golvet är faktiskt en damm, visst är det snyggt! Och spännande med trappan som leder upp till övervåningens terass men utsikt över Öresund. Kolla in resten av huset, det är också värt en titt! Fin-fint, som jag skulle sagt!
 
 
 
 
 

Altan igen

Jag njuter av varje dag med värme och en gnutta sol och alldeles särskilt njuter jag av att vara ute i trädgården just nu. Hela dagen idag har vi varit ute, min man och jag och rensat rabatter, planterat och fixat och just nu känner jag mig ganska mör, ska strax hoppa i säng och vila den gamle kroppen. Altanen börjar arta sig och jag har ju varit inne på en växtvägg bakom soffan men jag kom på att det faktiskt räcker med ett par väggamplar för att få nästan samma effekt. Tycker det gjorde mycket med murgrönan på väggen. Nu är det bara kuddar som saknas i soffan och jag köpte faktiskt hem de fina från PB Home/Casa Store men jag tyckte inte det blev som jag tänkt mig så dom ska jag lämna tillbaka igen. Jakten går vidare. Natti, natti...
 

Guld igen

Han får väl snart kallas guldgossen Ulf Nordfjell Åter igen vann han guld på Chelsea Flower Show för sin trädgård sponsrad av champagneföretaget Laurent-Perrier. Förra gången han vann var det med en trädgård innehållande mycket svart och det var den som inspirerade mig till bl.a. spaljéerna vi gjorde och övrigt svart vi har i trädgården. I vinnarträdgården i år har det svarta bytts ut mot brons som man kan se på bilderna. Snyggt så det förslår fast det kommer inte att innebära det samma i min trädgård, jag är mer än nöjd med de svarta detaljerna. Trevlig helg på er!
 
 
 
 

Altan på gång

Härlig dag idag! Härlig väder och härlig på så sätt att jag hann måla klart krukor och stenar som planerat och jag hann precis plantera växterna också som jag köpte i helgen innan regnet kom. Och det var inte måttligt kan jag säga, det fullkomligt öste ner. Jag måste verkligen rekommendera färgen jag målar med, superbra! Jag har målat olika material som betong, lera, fiberkrukor, metall och sten. Och den är väldigt dryg! Förresten... kommer ni ihåg tunnan? Den har också blivit svart och i den har jag planterat en jätteverbena. Men den har jag inget kort på och förresten så ser det så fjuttigt ut när jätten bara är mini än så länge! Fast några bilder på altan som växer fram kan jag visa er. Får bli mer i helhet sedan när det är klart.
 

Chokladfrossa

Det är helgerna man lever på under denna årstiden, då man får vara ute i trädgården. Fast igår tog energin snabbt slut, så otroligt varmt! Jag klagar inte... men visst kunde värmen komma i småportioner till att börja med så man hinner vänja sig sig. Hur som helst så fick jag köpt lite växter till altan och idag tog vi en tur till en annan plantskola för fler. Färgerna blir vitt, blåa nyanser... och brunt som i chokladblomma. Naturligtvis eftersom choklad är min passion och jobb så får jag lätt abstinens när jag är hemma kan jag åtminstonde frossa i doften! Krukan som jag planterade den i är ännu ett fynd från förråden. Kära svärmor hade lämnat efter sig ett set med fina skålformade krukor i tre storlekar och dom hittade jag i trädgårdskjulet. Snyggt mot den chokladbruna färgen.
 
Ps. Faktum är att chokladblomman är riktigt mörkt brun i vekligheten och inte rosa som här. Men ibland är det roligt att fixa till bilderna med mer ljus och olika filter. Jag använder oftast Photoshop men i detta fallet är det PhotoScape som finns att ladda ner här.

House of Rym

Blev så förtjust i det här porslinet när jag såg det på Trendstefans matblogg Eat & Greet. Företaget som är helt nytt för mig heter House of Rym och grundades av Rym Tounsi och Zied Youssef. I samarbete med två svenska designers Anna Backlund och Elisabeth Dunker har de tagit fram flera produkter där utgångspunkten är "gammalt hantverk möter modern design, Tunisien möter Sverige". Snyggast och mest gillat av mig är absolut porslinet som går att mixa som man vill, övriga produkter är i textil och trä. Kolla in Stefans bilder här. Trevlig helg alla!
 

Odla vertikalt

Alla har inte lyckan att ha en trädgård att så blommor och odla kryddväxter i. Men det finns fler sätt att odla på om man har en t.ex. en balkong eller liten uteplats. Det här från by Joost Vertical Garden tycker jag var en fin idé som man säkert kan göra själv av armeringsjärn och lerkrukor. Det är lite svårt att se exakt hur det är gjort men antingen får man väl binda fast krukorna med en ståltråd eller så hänger man dom mellan två armeringsjärn som på sista bilden. Lerkrukor brukar ha hål i botten så man bör tänka på att sätta odlingen på lämplig plats så inte grannen under blir duschad varje gång man vattnar.
 
Fotograf: Shannon Mcgrath, via
 
 
 

Sovrumsbild

Det har inte hänt så mycket mer med sovrummet men jag längtar verkligen efter att få komma igång med sänggaveln. Problemet är att vi ska ha hem en stor skiva från brädgården och utan dragkrok på bilen och med alternativet att få den hemkörd för tusenlappen inte lockar så har ärendet hamnat mellan två stolar, så att säga! Men jag kommer nog på nåt! Bjuder på en ögonblicksbild tagen här på morgonen. Den gamla ärvda mattan har legat undangömd många år men kom fram under ett annat ögonblick och den får ligga där tills jag hittar något bättre. Känns skön att landa fötterna på om morgonen...
 

Snyggt rum

Jag fastnade för bilden när jag halkade in på den här sidan. Grymt snyggt rum! Just grått, svart och vitt är  favoritfärger... och det har väl knappast undgått den som följer mig här. Jag tycker fönsterpartiet är så fint med de svarta karmarna och att det är fönster även i taket, det ger lite uterumskänsla. Och ett fantastikt ljus, förstås! Läcker öppen spis och det är synd att soffan inte är vänd emot den och fönstret. Men det är kanske en ännu bättre utsikt åt andra hållet, vem vet! Ha nu en fin vecka!
 
 

Målade krukor

Det tar på krafterna att vara ute i trädgården en hel dag och särskilt när man dras med en förkylning. Jag är så trött!!! Men det är svårt att hålla sig inne när det är mycket som behöver göras. Och vi har hunnit med en hel del denna helg! Två pallkragar till har kommit på plats i köksträdgården, rabatter har rensats, planteringsbordet är städat och växthuset är i full gång nu! Och så krukorna... kan inte låta bli att ge er en liten glimt på ett par av dom nu när jag planterat. Olivträdet i den runda krukan och en nyinköpt kanariepalm i den fyrkantiga. Fast växterna syns ju inte så mycket av... men det var ju i och för sig krukorna jag ville visa. Och så målade jag en sten också för att göra slut på färgen och jag ska måla ett par till men det får bli en annan dag. Idén fick jag här ifrån.
 
 
Bloglovin´ har tydligen problem med att få med alla inlägg i flödet. Jag har min egen blogg med i mitt flöde och har sett att en del av mina inlägg inte kommer med där. Jag har upmärksammat Bloglovin´ på problemet och fick svar att dom "har tekniska problem med uppdateringarna från blogg.se bloggar för tillfället men jobbar på att lösa detta så snart som möjligt". Det var i torsdags... håller tummarna att dom löser det snabbare än snabbast!

Nu börjas det

Jag har dragit på mig en förkylning men det stoppade mig inte från att åka och inhandla Löddeköpinges krukfärg idag, det finns en återförsäljare av den färgen i Göteborg och nu har jag alltså målat krukorna på altan. Dom som var hela... och efter en inventering i förråden hittade jag andra varianter som fick färg på sig och jag fick ihop alla till en helhet. Riktigt bra blev det och bilder kommer när jag planterat i dom, tomma krukor är inte så mycket att se... så jag bjuder på lite sparris istället! Jag läste i tidningen att sparrisskörden ligger två veckor efter i år på grund av den kalla våren. Det märks inte av här i alla fall utan vi har skördat under veckan och idag är det ett rejält lass som ska ätas upp till en grillad ryggbiff. Kan det bli bättre? Nej...tror inte det! Igår var jag alldeles för förkylningstrött när jag kom hem från jobbet så jag önskar er en trevlig helg idag istället!

Måla golvet

Jag fick vid något tillfälle en impuls att måla en matta på altangolvet... men det gick snabbt över! Idén är inte så tokig annars om det hade varit betonggolv, men jag tror att trä som jag har nu slits snabbare och hålla på att måla och förbättra i ett är inte min grej! Snyggt är det i alla fall med de här "mattorna" i designern Paola Navones hus!
 
via

Vitt+ trä

Det är nog första gången på länge som jag tilltalas av trä på väggarna. Har man en gång varit med om trätrenden furu så känns det som den gjort sitt så att säga. Ni vet... "been there, done that"... men det här tycker jag var riktigt fint! Ljust och fräscht! Stenarna kan dock kännas lite för mycket i mitt tycke men skjutdörrarna i sovrummet föll jag för som en fura! För att inte tala om läshörnan... och så hunden förstås! Fin-fint!
 
 
 
 
 
 
 
Bilder från Country Living

Sol, lax och godaste såsen!

Om söndagens väder var härligt har dagens väder varit minst sagt fantastiskt! Ojojoj... vilken sommarvärme! Men säg den glädje som varar, det väntas tydligen svalare igen. Eller mer normalt för årstiden kanske. Och jag väntar gärna med högsommarvärmen till sommar och semester om jag måste välja och istället glädja mig åt de dagar som överraskar på våren eftersom det verkar vara svårt att få både ock! I alla fall så bjöd dagen inte bara på väder utan även grill, annat vore inte att vänta en sådan här dag! Lax stod på matsedeln med godaste såsen till. Här kommer den i repris... 2 dl creme fraiche, 2 dl grädde (feta varianterna av båda) och en fiskbuljongtärning. Blanda och koka tills den tjocknar och så koka lite till, rör och rör så det inte bränns vid i botten av kastrullen. Dutta i lite cayennepeppar och servera... till lax är godast. Ris till om man vill ha det samt någon grönsak. Mums!
 
 

Odla på balkong eller altan

Förra året fixade vi pallkragar modell större till köksträdgården och målade dom svarta. Inget större jobb med det! Men för dig som vill få det fixat och klart och bara ställa på plats har Henrick/ Moltaz DesignShop tillsammans med Smartstoring tagit fram Töllåskragen i tre storlekar... 60x120 cm, 80x 120 cm, 60x80 cm. Kragarna går att ställa på varann och istället för gångjärn låser man dom med hjälp av sprintar. Som tillbehör finns avskiljare för indelning i 4 eller 8 fack samt krokar för den lilla planteringsspaden. Till den minsta kragen finns dessutom en bottenplatta om man vill ställa sin odling på balkong eller altan. Finns förutom i svart också i antracitgrå, natur och röd.
 
Bild: Kråks stuga

Härliga söndag

Vilken underbar dag vi haft idag! Sol och värme som vi inte varit bortskämda med denna vår men idag så kom den på riktigt. Äntligen! Vi har så smått börjat fixa i köksträdgården med att flytta runt bärbuskarna och jag känner redan nu att det kommer att bli så bra. Så har vi tagit fram trädgårdsmöblerna och genast tickar tankarna igång... hur ska vi ha det i år! Om ni kommer ihåg så blev det ny matgrupp i början av sommaren och dessutom en soffgrupp mot slutet av sommaren, förra året, så av den anledningen det angenäma problemet att tänka till... hur ska vi ha det i år? För det hanns inte med förra. Som sagt! Bilden nedan ska fyllas med dynorna i soffan och nya kuddar till det, växter i krukor och så ska ljusslingan upp, funderar på nåt vindskydd hitom matgruppen och någon typ av värme för de kalla kvällarna. Och så bort med kryssen på vindskyddet! Blir nog bra!
 

Malva Vase

Igår på väg till jobbet tog jag vägen förbi Boutique Tinna, det är dom som är återförsäljare av Svenskt Tenn i Göteborg. Jag får nöja mig med att fönstershoppa ibland eftersom det alltid är stängt när jag är i stan. Och inte blev jag besviken när jag såg fina vasen Dagg där i fönstret, jag har inte sett den i verkligheten innan. Jisses så stor den var, helt magnifik! Fast den är ju bara att drömma om med det priset! Men ett alternativ är denna nyhet på Artilleriet, Malva vase i glas och metall. Den finns i två storlekar... 20 och 30 cm och jag gillar stort på matbordet så den större av dom två skulle säkert passa bra om den är lika fin i verkligheten som på bild. Artilleriet är en butik som jag kan längta till ibland så nu fick jag en anledning att ta mig dit. Bra vá!
 

Pastell och neon

I Bemz nya kollektion New Nordic Pastels fokuserar man på ljusa svala pasteller tillsammans med kritvitt, neutralt beige samt en uppfriskande touch av neon. Det är inte första gången man ser detta men det känns alltid nytt igen när det gått några år emellan. Aprikos eller i det här fallet färgen Peach (persika) kan man tycka vad man vill om, ingen favorit hos många har jag förstått och inte hos mig heller men det går inte att sticka under stol med att det känns riktigt vårigt och fräscht när det ser ut som på bilden. Det är kanske just för att de där små detaljerna i "klatschigare" färger ger mer dynamik åt inredningen! Vad tycker du? Fin dag... och trevlig helg på er!
 
 

Årets möbel 2013

Sköna hem har utsett Årets Möbel 2013 och valet gick till en klassiker i ny kostym... Emmafåtöljen! Juryns motivering lyder: "Emma är en klassiker i modern dräkt. Ett välskräddat samspel mellan hantverkstradition och industritillverkning. En bekantskap med gamla anor, klädd enligt senaste mode: stramt elegant och feminint med leggings." För design står Fredrik Färg och Emma Marga Blanche, möbeln produceras av Gärsnäs.
 
Årets Möbel som utvalts av Sköna Hem tidigare år... 2011 och 2012.

RSS 2.0

Hem & Inredning

Top Hem & Trädgård bloggar





Topplista Favoritlistan.se